Ekonomové: Ve státní kase je méně peněz, než se myslelo. Dříve se diskutovalo o každé miliardě

Ekonomové Jana Matesová a Petr Bartoň

360° (227)

Situace se státním rozpočtem je ještě horší, než jsme si mysleli, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Zdá se tak, že stát na avizované zvyšování platů některých státních zaměstnanců prostě nemá finance. Ekonomka Jana Matesová navíc podotkla, že v minulosti Česko mívalo „vysokou rozpočtovou kulturu“, kdy se řešila každá miliarda. Teď si podle ní někteří ministři říkají i o sto miliard navíc.

Peníze na zvyšování platů nejsou, rozpočtová rezerva je prázdná. S tímto argumentem odmítá ministerstvo financí návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) i požadavky odborů na zářijový růst platů části státních zaměstnanců. „Známe české přísloví: Kde nic není, ani smrt nebere. Nemůžeme dál hospodařit se stamiliardovými schodky. Je potřeba říct, kde ušetříme, kde se ty peníze najdou,“ řekla Matesová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Bartoň podotkl, že situace je horší, než jsme si mysleli. „Peníze v průběhu roku nabíhají mnohem pomalejším tempem, než stát čekal. Loni se hodně hovořilo o tom, že je to velice nevyrovnané, že v první polovině roku stát spíše vydává a potom vybírá. Ale proti loňsku je letos průběh horší. V kase je ještě méně peněz, než jsme si mysleli, tím pádem i rezervy, se kterými každý rozpočet počítá, tam v podstatě nejsou,“ popsal.

Hlavní příčinou je podle něj fakt, že česká ekonomika neroste tak, jak se předpokládalo. „Když neroste letos, znamená to, že tam bude o to méně peněz i příští rok,“ zdůraznil Bartoň.

Matesová podotkla, že Česká republika v minulosti měla vysokou rozpočtovou kulturu. „Zaprvé je to transparentnost, ale především rozpočtová odpovědnost. To znamená, že nevyrábíte ty strašlivé schodky. Pamatuji si, jak v roce 2009 byla obrovská debata v parlamentu o 1,5 miliardě pro školství. Tehdy všichni považovali za důležité mít rozpočet pokud možno vyrovnaný a tahanice byly o každou miliardu. Teď se bavíme o tom, že ministři chtějí o sto miliard víc, než je jim navrhováno v rozpočtu,“ popsala Matesová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny některých potravin na podzim nepříjemně překvapí, řekl Kovanda. Vyjmenoval důvody

Tagy:
peníze Marian Jurečka ekonomika politika rozpočet CNN Prima NEWS Jana Matesová odbory vláda Česko Ministerstvo financí České republiky ekonomika, obchod a finance