Exploze, po které už vám není pomoci: Češi se učí odhalovat smrtící triky Rusů na Ukrajině

Ukrajinští vojáci od začátku invaze zneškodnili na půl milionu výbušných předmětů. Spolu s nimi se učí likvidovat nástražnou munici i čeští dobrovolníci. U jejich výcviku byl i válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Nové zkušenosti v bojích na Ukrajině nesbírají jen samotní Ukrajinci, ale také čeští dobrovolníci. Ti pod vedením ukrajinského velitele absolvovali pyrotechnický výcvik. Na místě s vojáky byl také válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. „Čeští a slovenští dobrovolníci sice sami mají zkušenosti z jiných armád, ale ukrajinský velitel jim vysvětluje různé triky, které používají zvláště Rusové při výrobě nástražných improvizovaných výbušných systémů,“ popsal Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Bachmut je město mrtvých duší. Nezbylo z něj nic, řekl ukrajinský voják reportérovi

Vojáci výcvik absolvují za použití cvičných granátů. „Velitel ukazuje nejrůznější způsoby, jakými tyto granáty, ve skutečné verzi, Rusové umisťují. Mezi ně natahují například rybářské vlasce, o které když ukrajinští vojáci zavadí, tak granát exploduje,“ doplnil reportér, vedle kterého dobrovolníci trik Rusů názorně demonstrovali. „Exploduje, jak jste viděli, akorát jde o skutečný granát se střepinovým efektem, který má dosah desítky metrů.“

Podle Zrna ale ukrajinský velitel říká, že jde v takových případech o štěstí. „Můžete dávat sebevětší pozor, ale pokud někam jdete v noci, tak si rybářského vlasce nemůžete všimnout. Následuje exploze a už vám není pomoci,“ zakončil Zrno.

Tagy: