Bachmut je město mrtvých duší. Nezbylo z něj nic, řekl ukrajinský voják reportérovi

„Situace je hrozně těžká, ale stále bojujeme o každý centimetr naší země. Bachmut byl a je ukrajinský,“ sdělil reportérovi CNN Prima NEWS ukrajinský voják Viktor, který deset let žil a podnikal v Česku. Z Bachmutu nezbylo skoro nic, stalo se z něj město mrtvých duší, dodal.

Ukrajinští obránci Bachmutu zaujali nové obranné pozice. Ruská dělostřelecká palba zasáhla i obec Časov Jar. Právě tam – jen několik kilometrů od frontové linie – vyrazil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

„Oči celého světa jsou upřeny na Bachmut. Ukrajinská armáda tam bojuje o poslední přístupovou trasu do města, přes kterou zásobuje své jednotky. Těm by jinak hrozilo obklíčení,“ sdělil z místa reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fatální obklíčení Ukrajinci zažili už v Mariupolu. Z Bachmutu se zřejmě stáhnou, míní Zrno

V ukrajinské obci, která leží jen pár kilometrů západně od Bachmutu, se Zrno znovu setkal s Viktorem – Ukrajincem, který deset let žil a podnikal v Česku. Po vypuknutí invaze v minulém roce se hned 25. února 2022 rozhodl, že pojede zpět na Ukrajinu bránit svou vlast. Před týdnem se vrátil z nasazení v Bachmutu.

„Město je rozstřílené. Tanky, dělostřelectvo a minomety Bachmut úplně zničily. Už tam nenaleznete neponičený barák, dům nebo panelák. Z Bachmutu nezbylo skoro nic,“ svěřil se česky mluvící Ukrajinec.

Viktor připustil, že je současná situace pro ukrajinskou armádu v Bachmutu velmi těžká. „Stále ale bojujeme o každý centimetr naší země. Bachmut byl a je ukrajinský. Ve městě se nadále nachází hodně civilistů. Nevím, proč tam zůstávají. Je to hrozný život, Bachmut je městem mrtvých duší,“ dodal.

Krvavá bitva u Bachmutu trvá již několik měsíců. Vzhledem k její povaze se jí přezdívá „mlýnek na maso“. I přes obrovské ztráty se okupantům během zimy přece jen podařilo dosáhnout v okolí Bachmutu územních zisků a doněcké město čím dál více obkličují. Existuje tak možnost, že se odtud ukrajinská armáda v dohledné době stáhne.

Podle expertů by však i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy: