Čeští hasiči vyprostili v Turecku už 32 obětí zemětřesení. Řeší se další nasazení týmu

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili od pátku ze sutin dalších 12 obětí pondělního zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek 32 těl, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. V sobotu by měli ukončit zásah ve dvou budovách, které prohledávají od úterý, uvedl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

„Ve městě Adiyaman jsou cesty většinou sjízdné, elektřina a voda zůstávají nedostupné. Tým je zdravotně v pořádku,“ uvedl mluvčí. Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. „V sobotu plánujeme zásah v nich ukončit. S koordinátorem se pak bude řešit další nasazení týmu,“ sdělil Kozák.

K TÉMATU: Rabování na místě katastrofy. Turci chycené zloděje tvrdě trestají, ukazují drsná videa

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Vyžádalo si dosud více než 24 tisíc obětí. Záchranáři stále prohledávají trosky domů, zatímco šance na nalezení přeživších klesají, i vzhledem k nízkým nočním teplotám. V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších šest tisíc. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

Tagy: