Fenka Terezka zachraňuje životy po zemětřesení v Turecku. Jak přesně psi v sutinách pomáhají?

V pátek ráno se českým záchranářům v Turecku podařilo dostat z trosek domů v Adiyamanu 47letou ženu a 17letou dívku. Má se jednat o dvojici příbuzných. Fenka knírače Terezka, která jim v Turecku pomáhá, navíc objevila další ženu, kterou pak dostaly do bezpečí jiné týmy. Katastrofa, která zasáhla oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si zatím vyžádala přes 23 tisíc obětí.

Terezka v akci. Fenka německého knírače si připsala v Turecku první zachráněný život. Pomohla „vyštěkat“ ženu, kterou pak vyprostily další týmy. „Štěkne, když najde někoho v sutinách,“ vysvětlil CNN Prima NEWS kynolog Petr Klega před odjezdem do zemětřesením zpustošené země.

Tchajwanské a turecké týmy pak 36letou ženu vyprostily v pátek ve 4:00, po 100 hodinách v troskách. Za její záchranou stála zřejmě právě Terezka. „Už jsem ztrácel naději. Ale pak jsme opravdu zaslechli, že je v sutinách někdo živý,“ přiznal otec nalezené ženy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pláč i hněv OBRAZEM. Místní se po zemětřesení vzpamatovávají jen těžko, hledají příbuzné

„Je to služební pes hasičského záchranného sboru a je atestovaný právě pro vyhledávání osob v sutinách a troskách domů – ať už při zemětřesení, nebo primárně k využití v podmínkách v České republice. Stejně tak jsou připraveni všichni ostatní psi, kteří jedou do Turecka,“ vysvětloval před odletem Klega.

Záchranáři s sebou odvezli psy různých plemen: knírače, německého ovčáka, ale také malého křížence. „Ten se využívá například tam, kde je situace problematická pro větší psy. Kombinujeme psy a jejich schopnosti,“ doplnil.

Český záchranný tým používá v Turecku osm psů, ti už označili tři místa. V pátek ráno se podařilo českým záchranářům z rozvalin vytáhnout dvě živé ženy. „Český tým vyprostil nad ránem dvě ženy, respektive jedna z nich byla dívka. Následně je transportovali na nosítkách ke zdravotníkům,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Ženě bylo 47 let a dívce 17, jsou údajně příbuzné. Členové českého USAR týmu, který se specializuje na vyhledávání osob v sutinách, začali v tureckém Adiyamanu pracovat v úterý.

Tagy: