Rabování na místě katastrofy. Turci chycené zloděje tvrdě trestají, ukazují drsná videa

Katastrofálních následků zemětřesení v Turecku se rozhodli využít i zloději. Podle záběrů kolujících internetem mají policisté plné ruce práce, a to jak s chytáním rabujících, tak s jejich ochranou před rozzuřeným davem. Krádeží se ale dopouštějí i oběti katastrofy, které se v zoufalé situaci snaží sehnat jídlo či úkryt před mrazem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že vláda podnikne rázné kroky proti lidem, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v zasažených místech. Několik desítek lidí už bylo v souvislosti rabováním zatčeno.

Jedna z nahrávek, které se objevily na internetu, zachycuje příslušníky turecké policie i očité svědky, jak bijí spoutané muže. Podle webu Daily Mail se jedná o zloděje, kteří se snažili využít katastrofy a prohledávali zničené budovy.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav. To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ uvedl turecký prezident. Nebylo ale jasné, jaké případy únosů má na mysli, upozornily agentury. V zemi bylo v souvislosti se zřícením budov zatčeno 12 lidí. Později informovala o nejméně 48 zadržených osobách, které úřady viní z rabování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak v Turecku. Početná rodina přežila pod sutinami 100 hodin, zachránilo je teplo bližních

Podobných případů, kdy se nenechavci neštítí okrádat lidi, kteří zemětřesení buď nepřežili, nebo přišli o střechu nad hlavou, je pravděpodobně více, alespoň dle videí kolujících po sociálních sítích. Ty šťastnější zloděje chytli přímo policisté, jiné museli muži zákona zachránit před lynčem rozzuřeného davu.

Rabování se ale podle médií dopouštějí i oběti katastrofického zemětřesení. Mnozí totiž přišli o vše a jsou ponecháni svému osudu v mrazu na ulici. Objevily se tak případy, kdy se zoufalí lidé vloupali do supermarketů, aby si zajistili jídlo a přístřeší. Sám turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek připustil, že pomoc po ničivém zemětřesení není tak rychlá, jak by chtěl. Erdogan i turecké úřady čelí v posledních dnech opakovaně kritice za nedostatečně rychlou a kvalitní pomoc.

Turecký prezident po návštěvě města Gaziantep řekl, že vláda pracuje na zajištění kontejnerových buněk a karavanů pro ty, co v důsledku katastrofy přišli o bydlení. Zároveň také ujistil, že výjimečný stav vyhlášený v deseti tureckých provinciích poskytne úřadům dostatek možností, jak rabující potrestat. Kromě zlodějů vyhlásil boj i lichvářům a dalším skupinám, které mají za cíl „zneužít krizi“.

„Plánovali jsme přestavbu statisíců budov. Během několika týdnů začneme podnikat konkrétní kroky,“ dodal turecký prezident.

Bilance ničivého pondělního zemětřesení, které kromě Turecka zasáhlo i Sýrii, stále strmě roste. Turecké úřady v pátek oznámily, že přírodní katastrofu nepřežilo více než 23 tisíc lidí, z toho minimálně 19 875 obětí připadá právě na Turecko. Očekává se, že počet obětí i nadále poroste s tím, jak záchranáři zpod sutin zřícených domů vynášejí další těla.

Tagy: