Přes rychlé zdražování potravin je prodávají čeští zemědělci levně, tvrdí expert

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Co na to vaše peněženka, Petr Havel, Jaroslav Šebek, Martin Pýcha - 13.6. v 18:00

Čeští zemědělci dlouhodobě prodávají pod úrovní evropských nebo světových cen. Je o tom přesvědčen předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. V pořadu Co na to vaše peněženka dodal, že tím ročně přicházejí o desítky miliard korun, které by jinak museli zaplatit spotřebitelé.

Spotřebitelské ceny v květnu vzrostly o 16 procent. Růst cen mouky v pátém měsíci roku 2022 meziročně zrychlil na 64,6 procenta, u másla na zhruba 52 procent, u polotučného trvanlivého mléka asi na 42 procent a v případě vajec na přibližně 34 procent.

„Je to vlivem zvýšených cen vstupů. Zemědělci dlouhodobě brzdili vývoj tím, že realizovali svoji produkci za nižší ceny. Trend cen v Česku kopíruje Evropu a svět. Dlouhodobě ale zemědělci prodávají pod úrovní zahraniční. Kdybychom kupovali například mléko ze světového trhu, zaplatili bychom o čtyři koruny více,“ podotkl Pýcha.

Podobně mluvili také agrární analytik Petr Havel a předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Podle Havla jsou za zdražováním rovněž hlavně ceny hnojiv, osiv, energií nebo pohonných hmot. „To jsou počáteční faktory, pak také každý další článek v řetězci musí topit a svítit. Vše se nasčítá a máme drahé potraviny,“ shrnul analytik.

Pomohlo by snížení DPH na potraviny?

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza už dříve podotkl, že pokud chce stát lidem od zdražení ulevit, ministerstvo zemědělství by mělo navrhnout snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny. Podle resortu zemědělství by snížení DPH nebylo za současné situace rozumné. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce téma znovu otevřít po skončení války na Ukrajině.

Hosté pořadu Co na to vaše peněženka měli na Prouzův návrh rozdílný názor. „Pro spotřebitele by to mělo cenu,“ uvedl Pýcha. „Nebylo by to vhodné,“ oponoval Šebek. „Ano, ale dlouhodobě, strategicky a u všech potravin,“ zdůraznil Havel.

Tagy: