Jezte menší porce, méně masa, nakupujte ve slevách a vyměňujte produkty, které vypěstujete, se sousedy. Ekonomové CNN Prima NEWS uvádí 12 rad, jak lidé mohou ušetřit na potravinách. Ty se kvůli rostoucí inflaci v Česku neustále zdražují.
Inflace v květnu stoupla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta, a je tak v České republice historicky nejvyšší. Nadále rostou ceny energií, pohonných hmot, potravin i dalšího zboží.
Nákup, který lidé v Česku ještě před rokem pořídili za 400 korun, je letos až o stovku dražší. Opět roste cena másla, masa, mouky, ale i ovoce nebo zeleniny.
Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská pro CNN Prima NEWS uvedli několik rad, jak lidé mohou na jídle ušetřit.
12 rad, jak ušetřit
- Zamezte plýtvání potravinami, a to častějším nákupem menšího množství – obzvlášť u potravin s kratší trvanlivostí, doporučuje Horská.
- Nekupujte polotovary. „To je vždy výhodnější,“ upozornil Křeček.
- Vařte si sami ze základních surovin. „Na tom se dá ušetřit, základní suroviny vychází levněji,“ vysvětlil Křeček.
- Jezte menší porce. „Je otázka, jestli jsou ideální návyky, které jsme v posledních letech získali. Mnoho Čechů trápí nadváha nebo dokonce obezita, takže určitě bychom se měli zaměřit i na velikost porcí – jestli se zbytečně nepřejídáme,“ zdůraznil ekonom.
- Maso nemusíte mít každý den. „Už v průběhu komunismu jsme do jídelníčku zařadili velký podíl masa, což nebylo úplně obvyklé, dříve se jedlo maso třeba jen v neděli. Dnes je v mnoha jídelníčcích maso takřka každý den a je to dost drahá položka, takže je otázka, jestli musíme konzumovat dražší potraviny úplně každý den,“ popsal.
- Pít sladké nápoje je zbytečné. „Jsou velmi drahé a nezdravé. Kohoutková voda ušetří naše zdraví, ale i peníze,“ uvedl Křeček.
- Nechoďte na nákup hladoví. „Z hladu kupujeme zbytečně mnoho věcí a jsme méně trpělivý při jejich výběru,“ vysvětlila Horská. „Do košíku nedáme takové množství položek, protože na všechny nemáme takovou chuť,“ souhlasil Křeček.
- Podívejte se do nabídky obchodů a jděte tam, kde jsou zrovna potřebné potraviny ve slevové akci, doporučil také Křeček.
- Trvanlivé potraviny nakupujte pouze ve skutečné slevě a berte je do zásoby, radí Horská. „Potraviny pak vydrží dlouhou dobu a je zbytečné je nakupovat ve chvíli, kdy nejsou v akci,“ zdůraznil ekonom.
- Dávejte si pozor na fígle a lákadla u pokladen a polic ve výšce očí. „Obchodníci hřeší na to, že nás pohled na tyto položky upoutá. Na poslední chvíli se necháváme zlákat zbytnými a drahými věcmi,“ vysvětlila ekonomka.
- Využívejte samosběry. „Ty přichází do trendu. Zemědělci prodávají suroviny přímo z pole, nechají lidi, aby si je přišli sklidit. Zemědělcům spadou náklady za sklizeň a lidé si nakoupí ovoce a zeleninu se slevou, takže na tom jde také ušetřit,“ navrhl Křeček.
- Drobnou zeleninu a ovoce pěstujte na zahrádce a využívejte „barterových“, tedy výměnných obchodů se sousedy. „A to ve stylu ‚ty mně vajíčka, já tobě salát‘ a podobně,“ doporučila Horská.
Vyplatí se pěstovat si zeleninu a ovoce?
Křeček si ale uvědomuje, že ne každý má podmínky k tomu, aby si pěstoval ovoce a zeleninu sám. „Například lidé, kteří bydlí na sídlištích v panelácích, tak si mohou pěstovat bylinky nebo rajčata na balkoně. Je zřejmé, že tam si toho ale moc nevypěstují,“ upozornil s tím, že u lidí, kteří mají vlastní zahradu, to dává větší smysl.
„Ale je potřeba zdůraznit, že pěstování ovoce a zeleniny je poměrně náročné a takoví lidé nemohou třeba odcestovat na několik dní, protože když se zahrada nezalévá, úroda se může znehodnotit. Je tedy třeba, aby člověk upravil trošku životní styl k tomu, že se rozhodne pěstovat produkty sám,“ zdůraznil.
Zároveň ale uznal, že produkty ze zahrádky jsou bio a kvalitní. „Je určitě dobré to vyzkoušet a posoudit, jestli to bude správná cesta,“ dodal Křeček.