Ceny potravin raketově rostou. Ekonomové přináší 12 rad, jak na jídle ušetřit

Žena nakupuje v obchodě

Jezte menší porce, méně masa, nakupujte ve slevách a vyměňujte produkty, které vypěstujete, se sousedy. Ekonomové CNN Prima NEWS uvádí 12 rad, jak lidé mohou ušetřit na potravinách. Ty se kvůli rostoucí inflaci v Česku neustále zdražují.

Inflace v květnu stoupla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta, a je tak v České republice historicky nejvyšší. Nadále rostou ceny energií, pohonných hmot, potravin i dalšího zboží.

Nákup, který lidé v Česku ještě před rokem pořídili za 400 korun, je letos až o stovku dražší. Opět roste cena másla, masa, mouky, ale i ovoce nebo zeleniny.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská pro CNN Prima NEWS uvedli několik rad, jak lidé mohou na jídle ušetřit.

12 rad, jak ušetřit

  1. Zamezte plýtvání potravinami, a to častějším nákupem menšího množství – obzvlášť u potravin s kratší trvanlivostí, doporučuje Horská.
  2. Nekupujte polotovary. „To je vždy výhodnější,“ upozornil Křeček.
  3. Vařte si sami ze základních surovin. „Na tom se dá ušetřit, základní suroviny vychází levněji,“ vysvětlil Křeček.
  4. Jezte menší porce. „Je otázka, jestli jsou ideální návyky, které jsme v posledních letech získali. Mnoho Čechů trápí nadváha nebo dokonce obezita, takže určitě bychom se měli zaměřit i na velikost porcí – jestli se zbytečně nepřejídáme,“ zdůraznil ekonom.
  5. Maso nemusíte mít každý den. „Už v průběhu komunismu jsme do jídelníčku zařadili velký podíl masa, což nebylo úplně obvyklé, dříve se jedlo maso třeba jen v neděli. Dnes je v mnoha jídelníčcích maso takřka každý den a je to dost drahá položka, takže je otázka, jestli musíme konzumovat dražší potraviny úplně každý den,“ popsal.
  6. Pít sladké nápoje je zbytečné. „Jsou velmi drahé a nezdravé. Kohoutková voda ušetří naše zdraví, ale i peníze,“ uvedl Křeček.
  7. Nechoďte na nákup hladoví. „Z hladu kupujeme zbytečně mnoho věcí a jsme méně trpělivý při jejich výběru,“ vysvětlila Horská. „Do košíku nedáme takové množství položek, protože na všechny nemáme takovou chuť,“ souhlasil Křeček.
  8. Podívejte se do nabídky obchodů a jděte tam, kde jsou zrovna potřebné potraviny ve slevové akci, doporučil také Křeček.
  9. Trvanlivé potraviny nakupujte pouze ve skutečné slevě a berte je do zásoby, radí Horská. „Potraviny pak vydrží dlouhou dobu a je zbytečné je nakupovat ve chvíli, kdy nejsou v akci,“ zdůraznil ekonom.
  10. Dávejte si pozor na fígle a lákadla u pokladen a polic ve výšce očí. „Obchodníci hřeší na to, že nás pohled na tyto položky upoutá. Na poslední chvíli se necháváme zlákat zbytnými a drahými věcmi,“ vysvětlila ekonomka.
  11. Využívejte samosběry. „Ty přichází do trendu. Zemědělci prodávají suroviny přímo z pole, nechají lidi, aby si je přišli sklidit. Zemědělcům spadou náklady za sklizeň a lidé si nakoupí ovoce a zeleninu se slevou, takže na tom jde také ušetřit,“ navrhl Křeček.
  12. Drobnou zeleninu a ovoce pěstujte na zahrádce a využívejte „barterových“, tedy výměnných obchodů se sousedy. „A to ve stylu ‚ty mně vajíčka, já tobě salát‘ a podobně,“ doporučila Horská.

Vyplatí se pěstovat si zeleninu a ovoce?

Křeček si ale uvědomuje, že ne každý má podmínky k tomu, aby si pěstoval ovoce a zeleninu sám. „Například lidé, kteří bydlí na sídlištích v panelácích, tak si mohou pěstovat bylinky nebo rajčata na balkoně. Je zřejmé, že tam si toho ale moc nevypěstují,“ upozornil s tím, že u lidí, kteří mají vlastní zahradu, to dává větší smysl.

„Ale je potřeba zdůraznit, že pěstování ovoce a zeleniny je poměrně náročné a takoví lidé nemohou třeba odcestovat na několik dní, protože když se zahrada nezalévá, úroda se může znehodnotit. Je tedy třeba, aby člověk upravil trošku životní styl k tomu, že se rozhodne pěstovat produkty sám,“ zdůraznil.

Zároveň ale uznal, že produkty ze zahrádky jsou bio a kvalitní. „Je určitě dobré to vyzkoušet a posoudit, jestli to bude správná cesta,“ dodal Křeček.

Tagy: