Čeština není těžká, shodují se ukrajinské děti. Školství chystá kurzy i pro školky

Ukrajinské děti se ve škole učí česky.

Ukrajinské děti se učí česky. Ministr Gazdík prozradil novinky

S přílivem uprchlíků roste v Česku zájem o kurzy češtiny. Hlásí se dospělí i děti. Právě pro ty ministerstvo školství připravuje speciální kurzy. Určené budou pro mateřské, základní i vysoké školy.

Ocitly se v cizím prostředí a i přesto, že neuměly ani slovo česky, nastoupily děti ukrajinských uprchlíků na základní školu Ohradní v Praze. Na uvítanou jim zdejší žáci připravili překvapení. „Každý z vás dostane méďu. Ať se vám u nás líbí, budeme vám se vším pomáhat,“ slyšely děti.

„Část z nich opravdu přijela z oblastí, kde v noci začalo ostřelování a oni sbalili kufry a ráno už seděli ve vlaku,“ přiblížila ředitelka Eva Smažíková. Škola najala ukrajinskou učitelku a děti se teď v malé skupině učí česky. „Děláme vše proto, aby se děti tady mohly pohybovat a cítit se v bezpečí,“ podotkla učitelka Olena Tkachenko.

Pro mnohé děti je český jazyk poměrně lehký. „Je podobný ukrajinštině. Zatím jsem si všechna slova, která nás paní učitelka naučila, zapamatovala,“ svěřila se jedna z dívek. A podobný názor má i její spolužák. „Český jazyk a ukrajinský jsou oba slovanské jazyky, a právě díky tomu je tam mnoho podobných slov,“ doplnil.

Chystají se i prázdninové akce

Podle jazykovědce Karla Olivy bude hlavním úskalím hláska ř. „Poté to bude výslovnost různých slov, která jsou společná, ale přesto rozdílná. Typicky cizí slova obsahující hlásku g jako gram, kterou Ukrajinci budou vyslovovat jako hram,“ vysvětlil.

S příchodem uprchlíků se rapidně zvedl zájem právě o kurzy češtiny pro Ukrajince. Aktuálně je jich nedostatek. Resort školství to chce změnit. „Ministerstvo skutečně už čtrnáct dní pracuje na tom, aby existovaly kurzy pro středoškoláky, vysokoškoláky, dokonce už budou kurzy i v mateřských školách. Budou prázdninové akce,“ slíbil ministr Petr Gazdík (STAN).

Podle něj je nyní stěžejní, aby začal platit tzv. lex Ukrajina, který má napomoci integraci prachajících Ukrajinců a zjednodušit v této souvislosti administrativní procesy. Školy ale na nic nečekají a situaci se snaží řešit už nyní.

Kromě učitelky působí na ZŠ Ohradní také psycholožka z Ukrajiny. Dětem pomáhá vyrovnat se s tím, co zažily a zažívají. „První den měly smutek v očích a byly opravdu hodně smutné,“ přiblížila Siuzanna Pleskanová. Ministerstvo školství by novinky ohledně kurzů češtiny pro ukrajinské děti mohlo zveřejnit v následujících týdnech.

Tagy: