Děti brečí, nemáme léky, popisují Češi chaos s kufry. Ani Řekové prý nic podobného nezažili

Zavazadla na pražském letiště Václava Havla

Problémy se zavazadly na pražském letišti

Lidem, kterým do cílových destinací nedorazily kufry, začíná absence osobních věcí skutečně vadit. Postrádají například důležité léky nebo hotovost. Za nové věci navíc utratí i tisíce korun. Slibům leteckých společností, že zavazadla brzy dodají, řada lidí nevěří. Podle pražského letiště už by měla být třetina zavazadel na cestě ke klientům.

Problémy se zavazadly zasáhly například lety do Řecka, konkrétně ty směřující na ostrovy Rhodos nebo Kefalonia. Dotkly se také moderátorů CNN Prima NEWS. „Nikdo nic nevěděl, až po zhruba dvou hodinách nám řekli, že kufry zůstaly v Praze, a začali nám rozdávat formuláře. I Řekové říkali, že tohle v životě neslyšeli, že by celé letadlo přiletělo bez zavazadel,“ popsala událost moderátorka Terezie Tománková.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Chaos s kufry. Co dělat, když vám nedorazí na pražské letiště či do zahraničí?

O zavazadlo přišel také redaktor Matěj Říha. „Spousta dětí začala brečet, zažil jsem situace, kdy maminky s batolaty měly v kufrech léky. Čekáme hlavně na reakci z české strany. Kufry jsou na letišti od pondělí ve stejné pozici,“ uvedl Říha.

„Měli jsme dvě hodiny zpoždění, což by ještě šlo, ale naše kufry zůstaly v Praze. Je to velký problém, protože spousta lidí v tom má všechno, manželka tam má dokonce léky,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z cestujících. Za nové věci, například plavky, které si museli na místě koupit, už utratili pět tisíc korun. „Náklady ještě určitě stoupnou. Kufry nám mají dorazit ve středu, myslíme si ale, že to stejně nebude,“ doplnil.

Jeho slova potvrdila pro CNN Prima NEWS spolucestující Petra. „Lidé řeší, že jim chybí léky, někomu chybí peníze, protože nemají platební kartu v mobilu. Je to průšvih, cestovka nám moc nepomůže, máme to všichni řešit s leteckou společností a samozřejmě přes pojišťovnu,“ řekla Petra. Kufry by jim mělo přivést letadlo ve středu, to však bude plné dalších turistů. S odkazem na nejmenovaný zdroj na pražském letišti se Petra obává, že kufry nemusí dorazit vůbec.

Tento pesimismus vedení pražského letiště nesdílí. „Letiště Praha i Czech Airlines Handling se omlouvají všem cestujícím, kteří dorazili na svou dovolenou bez zavazadel. Třetina zavazadel, která zůstala v Praze, je už na cestě. V nejbližších hodinách by tak měli mít lidé svá zavazadla a své věci u sebe,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Všechna zavazadla se podle ní posílají nejbližšími možnými lety s volnou kapacitou do cílové destinace. Problémy se týkají devíti letů od neděle do úterního rána. Za potížemi s dopravou zavazadel prý stojí především hustý prázdninový letový provoz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Tagy: