ČEZ a Rolls-Royce budou spolupracovat. Na vývoji modulárních jaderných reaktorů, potvrdil Fiala

Petr Fiala

Fiala k modulárním jaderným reaktorům

Polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce při vývoji malých modulárních reaktorů. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj spolupráce otevírá možnost pro české firmy podílet se na vývoji tohoto typu jaderných zdrojů a zapojit se do globálního dodavatelského řetězce.

„Česká republika nemá zájem o nákup hotových malých modulárních reaktorů. Chce se podílet na jejich výrobě v globálním měřítku,“ řekl Fiala během brífinku. Strategické partnerství ČEZ a firmy Rolls-Royce to podle něj umožní. První modulární reaktor v Česku by mohl vzniknout v lokalitě Jaderné elektrárny Temelín, a to v první polovině 30. let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda schválila „superdávku“. Systém podpory se zjednoduší, lidi má víc motivovat

„Rolls-Royce svůj mezinárodní dodavatelský řetězec teprve tvoří. Česká republika a české firmy mohou stát u zrodu dodavatelského řetězce a zapojit se do jeho vytváření v maximální možné míře,“ sdělil premiér.

ČEZ plánuje do roku 2050 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. Současné české klasické elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají každá výkon asi dva gigawatty.

Modulární reaktory je možné vyrábět sériově v továrnách a postupně jich víc soustředit na jednom místě. Podle expertů na jadernou energetiku se liší od velkých jaderných bloků především nižším výkonem a také rychlejší i jednodušší stavbou. Naopak provoz by se neměl zásadně lišit.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně ohrožují i domácí mazlíčky. Co vzít při evakuaci a kam volat, pokud zvíře uteče?

Tagy: