Povodně ohrožují i domácí mazlíčky. Co vzít při evakuaci a kam volat, pokud zvíře uteče?

 V Ostravě začala evakuace městské části Přívoz.

Povodně v Litovli

Obyvatelé řady měst se museli kvůli povodním evakuovat i se svými mazlíčky. Na co nezapomenout a jak zajistit zvíře, aby nebyl ohrožen jeho zdravotní stav? Expertka Zuzana Wildmanová z organizace První pomoc pro psy upozornila, že menší psy je vhodné umístit do přepravních schránek a větší plemena zajistit více způsoby. Poradila rovněž, na koho se obrátit, pokud uteče. Ohledně přesunu koček z domácností připomněla základní body expertka na výchovu koček Kateřina Štiblická.

Evakuace je pro zvířata velmi stresující záležitost, připomněla Wildmanová pro CNN Prima NEWS. „Ovlivnit jeho chování navíc může i stres majitele. Stejně jako v jiných krizových situacích je nutné zachovat klid a připravit psa na možný transport cizí osobou,“ doporučila.

K TÉMATU: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

V takových situacích by majitelé měli pro jistotu utáhnout obojek nebo postroj a dbát na to, aby byl stav těchto věcí v pořádku. Jestliže je pes bázlivý, doporučuje odbornice zajistit ho dvojím jištěním, tedy zkombinovat obojek s postrojem a dvěma vodítky.

„Pokud je pes menší velikosti, nejlepší a nejbezpečnější transport je v přepravní kleci,“ zdůraznila Wildmanová. Samozřejmostí je načipování psa a evidence v registru. „Bohužel tuto základní věc pro identifikaci ztraceného nebo zaběhlého psa nemá velká část majitelů vyřešenou. Proto by mělo mít zvíře alespoň obojek či postroj s telefonním číslem na jeho vlastníka (vyryté na známce, vyšité na obojku nebo postroji),“ apelovala.

Při průběhu evakuace má mít pes nasazený obojek. Lidé by rovněž neměli zapomenout na léky, které jejich mazlíček případně užívá. Nezbytné je přibalit do zavazadla očkovací průkaz a krmivo na několik dní.

V případě, že se pes během evakuační akce vyplaší a uteče, je nutné ztrátu oznámit na lince 158 nebo 112 společně s kontaktními údaji a popisem zvířete. Pokud není čip evidovaný v registru, měl by majitel nahlásit i jeho číslo.

„Pokud se v místě útěku vyskytují hasiči či policisté, majitel je může o volně pobíhajícím psu informovat a předat jim na sebe kontakt. Ztrátu psa lze oznámit na sociálních sítích se zveřejněním fotografie psa, svého telefonního čísla a informací, zda je plachý, či naopak agresivní,“ doporučila Wildmanová. Lidé by však při hledání svého domácího mazlíčka měli pamatovat na své bezpečí a zbytečně nepodceňovat sílu vody.

Policisté už dříve avizovali na svých stránkách, co dělat, pokud lidé musí opustit svá obydlí. Dva body se týkají i zvířat:

  • Kočky a psy si vezměte s sebou v uzavřených schránkách.
  • Exotická zvířata, která přežijí delší dobu, nechte doma, zásobte je před odchodem potravou.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer doporučuje neponechávat domácí zvířata v bytech či domech, ať je předpověď přívalové vody jakákoliv. „Pokud je situace naprosto vážná a není možné zvíře vzít s sebou, rozhodně by nemělo zůstávat v kotci. Lidé by ho měli v těchto nejkrajnějších případech vypustit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. V případě pastevního chovu zvířat doporučil skot, koně, ovce nebo kozy odehnat na vyvýšená místa a zajistit je.

Co dělat v případě koček?

Návod pro majitele koček, jak se chovat v případě nařízené evakuace, zveřejnila odbornice na jejich výchovu Kateřina Štiblická. Nezbytnou součástí zavazadla by měla být příslušná dokumentace, léky a zdravotnický materiál, bytelná kočičí přepravka a krmivo na několik dní. Pokud to situace umožňuje, je dobré přibalit záchod (k dispozici jsou i rozkládací varianty) a misky. Hodit se mohou i kšíry.

☂️ Povodně: Jak ochránit kočku Povodně máme spojené se ztrátami majetku. Někteří z nás ale pamatují, že povodně ale...

Posted by Kočičí polepšovna Kateřiny Štiblické on Thursday, September 12, 2024

Štiblická rovněž zdůraznila, aby majitelé koček nespoléhali na to, že vše potřebné zařídí na poslední chvíli. „Některé kočky odmítají vlézt do přepravky, schovávají se, případně je majitelé musí nahánět po celém bytě, a to jen kvůli cestě do veterinární ordinace,“ uvedla odbornice pro CNN Prima NEWS.

Pokud dojde k náhlému rozhodnutí o evakuaci, lidé balí pod velkým psychickým tlakem. Dát dohromady všechny nezbytné věci pro zvíře a ještě odchytit kočku tak může být velmi náročné, navíc lidé často na něco zapomenou.

VIDEO: Jak působí povodně na ryby?

„Mít věci zabalené předem velmi pomůže,“ poradila Štiblická. Obyvatelé rizikových oblastí mohou kočku pomalu připravovat na pobyt v přepravce, expertka rovněž doporučuje zamezit přístup do míst, odkud je složité vašeho domácího mazlíčka dostat, například pod skříň nebo jiný těžký nábytek.

V případě změny prostředí by měli majitelé dát kočce možnost se schovat ve skrýši, kterou si sama vybere, a nesnažit se ji z odtamtud za každou cenu dostat. Měla by však mít na místě misky s vodou a krmivem a ve stejné místnosti nejlépe i toaletu. Pomoci může i obnošené triko, které může „domácím“ pachem zvíře uklidnit. V nezvyklém prostředí je také vhodné dodržovat dosavadní rutinu, zvláště co se týče krmení.

„Doporučuji být v kontaktu se svým veterinářem, který může vyhodnotit, zda je potřeba kočce pomoci, pokud byste u ní pozorovali něco neobvyklého, například dýchání s otevřenými ústy,“ dodala odbornice na výchovu koček.

Útulky postižené povodněmi mohou požádat o pomoc

V případě ztráty zvířete je možné kontaktovat nejbližší záchranné stanice. Jejich seznam najdete v tomto odkazu.

Mluvčí veterinární správy Majer mimo jiné zmínil, že pokud lidé najdou větší uhynulé zvíře, je zákonnou povinností to ohlásit. „Vhodné je kontaktovat policii nebo hasiče, případně krajskou veterinární správu,“ upozornil.

Pro útulky a záchranné stanice, které byly zasaženy povodněmi a potýkají se s problémy, připravila organizace Psí život akci týkající se dodávek krmiva nebo jiného potřebného materiálu. Přihlásit se mohou stanice na tomto odkazu. Veřejnost může přispět i do sbírky pro zasažené útulky na platformě Donio, kterou inicioval spolek Běhejme a pomáhejme útulkům z. s.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Tagy:
pes kočka domácí mazlíčci zvířata povodeň krmivo chov zvířat evakuace přepravka Státní veterinární správa České republiky Zuzana Wildmanová Kateřina Štiblická