Chvíle děsu na promenádě: Auto se řítilo do lidí, odhazovalo je vysoko do vzduchu, říkají svědci

Chaos a strach. Tak popsali očití svědci děsivé okamžiky teroristického útoku, při němž na promenádě v Tel Avivu zemřel italský turista a dalších sedm lidí utrpělo zranění. Útočník velkou rychlostí najížděl autem do lidí, kteří po nárazu létali vysoko do vzduchu, jak řekla jedna ze svědkyň.

Žena přecházela silnici směrem k promenádě. Když na semaforu naskočila zelená, všimla si, že se po silnici zběsile řítí motocykl, píše web The Times of Israel. „Bylo to opravdu neobvyklé, jel abnormální rychlostí,“ uvedla. Pak prý spatřila bílé auto, které se řítilo po promenádě a vyhazovalo lidi do vzduchu. „Rychle jsem utíkala. Auto mě předjelo a dál najíždělo do lidí. Viděla jsem lidi na zemi. Další lidé se jim snažili pomoci,“ popsala svědkyně útok, který si vyžádal jeden život a sedm zraněných.

Jiná svědkyně řekla, že stála na balkonu hotelu naproti promenádě, když uslyšela ránu, jako by vybuchla bomba. „Pak jsem slyšela asi tři nebo čtyři výstřely a viděla jsem padat lidi,“ uvedla svědkyně. Střelba ale pocházela od policistů, kteří útočníka zneškodnili poté, co údajně tasil zbraň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reakce Izraele na útoky Hamásu: Po úderech v Pásmu Gazy se ozvaly exploze i v Libanonu

Zdravotník Magen David Adom Yosef Kurdi, který na místo útoku dorazil jako první, uvedl, že viděl převrácené auto, vedle kterého ležela sedmnáctiletá dívka při plném vědomí se zraněními na hlavě, břiše a končetinách. Po ošetření na místě ji převezli do nemocnice.

„Asi 200 metrů severněji ležel bezvládný muž. Byl bez tepu a nedýchal, po lékařských vyšetřeních jsme museli na místě konstatovat jeho smrt,“ řekl Kurdi. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani později ptvrdil, že zemřelý byl italské národnosti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil v reakci na útok povolat zálohy z řad jednotek pohraniční policie. Tento krok naznačuje, že existují obavy z dalšího vyhrocení situace v zemi. Občany premiér vyzval, aby dbali pokynů bezpečnostních složek.

V Izraeli panuje v posledních dnech velmi napjatá atmosféra poté, co policie provedla razie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá. Po nich následovaly raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a také z Libanonu, na které armáda odpověděla nálety.

Tagy: