Chaos na železnici v Německu. Místní se zlobí, protesty komplikují život i Čechům

V Německu probíhají protesty strojvedoucích.

Německo zažívá kvůli stávkám chaos v dopravě

Chaos na železnici. K protestu německých strojvedoucích nákladních vlaků se v noci přidali i jejich kolegové z osobní dopravy. Některé spoje z Česka jezdí v upraveném režimu, další nebyly vypraveny vůbec, uvedla ve svém vysílání CNN Prima NEWS.

Oznámení o změně železničních tras si ve středu vyslechli cestující hned v několika českých městech. Kvůli stávce totiž vznikly problémy s dopravou nejen v Německu, ale i v okolních zemích.

ČTĚTE TAKÉ: Krušný návrat německého ministra z dovolené. Naštvaní farmáři ho zahnali zpět na moře

Ještě v úterý večer se ke stávce přidaly další společnosti. To znamená, že třeba Bavorský express, který běžně jezdí z plzeňského hlavního nádraží až do Mnichova bude ve středu končit v Domažlicích.

Cestující z Prahy do Berlína se dostanou maximálně do Drážďan. Odtud se bude vracet vlak zase zpět do Prahy. Problém bude mít také spoj do Curychu. Ten končí už na děčínském nádraží.

Německé dráhy vyzvaly cestující, aby, pokud to je možné, jízdu vlakem v těchto dnech odložili.

„Na berlínském hlavním nádraží je ve středu nevídaný klid. Kromě 80 procent městských vlaků a rychlíků byla pozastavena i berlínská nadzemní dráha S-Bahn. Místní nešetří kritikou,“ referoval z místa reportér CNN Prima NEWS Zdeněk Strnadel.

„Nemyslím si, že je zbytečné to, co dělají, ale způsob, jakým to dělají, není v pořádku,“ uvedl místní a další žena dodala: „Je těžké se dostat do práce. A zaměstnavatel vám neřekne: ‚Zůstaňte doma.‘ Takže se musíte vzdát dne dovolené, a to je na houby.“

Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13 650 korun) a také jednorázovou kompenzaci 3 000 eur (zhruba 74 tisíc korun) kvůli inflaci. Železnice nabízí flexibilní počet pracovních hodin, ale odmítá zachování plné mzdy při jejich snížení.

Protesty na železnicích potrvají do pátečního večera. Pokud se ale odboráři s vedením drah nedomluví, jsou odhodláni po pauze ve stávkách pokračovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Němečtí zemědělci v pondělí na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali přechod s Českem

Tagy: