Chaos v brněnské nemocnici. Senioři se domáhali vakcíny, i když nebyli registrovaní

Vakcína proti koronaviru od společnosti Pfizer

Senioři trvají na očkování, i když se nezaregistrovali

V brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny začalo v pondělí očkování proti koronaviru u registrovaných důchodců starších 80 let, kteří se na něj přihlásili prostřednictvím vládního centrálního registru. Přímo v ambulancích, kde zdravotníci aplikují vakcíny, ale došlo k problémům. Na místo přišli i senioři, kteří si registraci v systému nevyřídili. Navzdory tomu požadovali, aby byli na místě očkováni.

O tom, že mnozí čeští senioři se chtějí nechat co nejrychleji očkovat vypovídá situace, které čelil v pondělí v brněnské nemocnici očkující personál. Do ambulancí se totiž podle nemocnice dostavili i senioři, kteří si řádně na internetu nezařídili registraci a přesto se domáhali vakcíny.

„Personál nemocnice je bohužel musel poslat domů, neregistrované zájemce mimo systém nemocnice naočkovat nemůže a samozřejmě nemáme ani kapacity na to, aby zaměstnanci s registrací příchozím pomohli,“ zní oficiální vyjádření nemocnice.

Nemocnice také informuje, že kvůli očkování seniorů došlo k posunutí aplikování druhé dávky tamním zdravotníkům. Aktuálně se v Brně vakcinuje ve dvou ambulancích.

Během pondělí a úterý by mělo být u svaté Anny naočkováno celkem 107 seniorů. Otázka je, jak tomu bude v dalších dnech. Fakultní nemocnice zatím uvolnila pouze 50 míst, protože čeká na dodávku vakcín. „Pokud obdržíme avizované tři tisíce dávek, rozšíříme registr o další místa. Zájem seniorů je velký, všechny termíny, které jsme zatím do konce příštího týdne uvolnili, jsou již plné,“ uvedl na webu nemocnice její ředitel Vlastimil Vajdák.

Babiš: Systém funguje, byl přetížen jen na pět minut

Velké problémy byly už se spuštěním registračního systému pro očkování. Vláda jej nechala zapnout v pátek v 8:00, a to pro registraci seniorů ve věku 80 let a starších. Ti mají nejvyšší prioritu.

Systém však už krátce po 9:00 hlásil, že jsou veškeré kapacity pro očkování zabrané. Mělo jít přitom jen o pár tisíc míst. Seniorů nad 80 let je ale v Česku zhruba 440 tisíc. Došlo také k výpadkům systému. Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) však popřeli, že by se systémem byly problémy.

Vyznamenání pro šéfa IT?

„Systém nevypadl. Systém byl zatížen na pět minut, tak chápu, že novináři hned sdělujou tyto informace. Ale zkrátka to funguje,“ řekl na páteční tiskové konferenci po návštěvě Nemocnice Na Františku Babiš. Krátce před ní Babiš pro MF Dnes sdělil, že se lidé „z pětiminutového výpadku nebo přetížení systému mohou zbláznit“.

Pochybení za systém odmítl i vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Babiš posléze uvedl, že Dzurillu za vytvoření systému, který podle něj funguje, navrhne na státní vyznamenání.

Tagy: