Charisma kouče Hlinky se promítlo i na led. Za oponou uměl bujaře slavit, vzpomínal Šlégr

Trenér hokejistů Ivan Hlinka na Staroměstském náměstí (23.2.1998).

Hokejové legendy: Vzpomínka na Ivana Hlinku

Trenér olympijských vítězů v hokeji Ivan Hlinka měl neskutečné charisma, které se promítlo i na led. V exkluzivním rozhovoru s Martinou Jandovou to na CNN Prima NEWS řekl bývalý obránce Jiří Šlégr. Muže, který zemřel při tragické autonehodě, označil za svého hokejového tátu. Podle Šlégra se Hlinka vždy na veřejnosti snažil zachovat si dekorum, za oponou však uměl projevovat emoce i bujaře oslavovat.

Jiří Šlégr se stal Hlinkovým učencem i blízkým přítelem. „Vždy vyčníval. Charisma, jaké měl, bylo jasně vidět i na ledě,“ řekl Šlégr v pořadu Hokejové legendy: Vzpomínka na Ivana Hlinku na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Sázka na králičí jistotu, „ledové“ medaile i Srdce do hry. Co jste o MS v hokeji 2024 nevěděli

Hlinka pocházel z Litvínova, kde v šesti letech začal hrát hokej a později zde působil i jako trenér. „Stal se pomyslným tátou naší generace. Když se vrátil z působení v NHL, tak si náš ročník vzal pod křídla. Sledoval nás víc než všechny ostatní,“ vzpomínal bývalý hokejový obránce Šlégr.

Byl jedním z nás, říká Šlégr

Že měl mimořádné charisma, potvrdil i trojnásobný mistr světa a šampion z Nagana Martin Ručinský. „Byl to lidový trenér, s hráči souzněl a držel s nimi. Hrál s námi karty a různé hry o peníze. Jako jeden z nás. Hráče vždy respektoval, nikoho neponižoval. Byl hrozně oblíbený. Všichni kluci, kór my z Litvínova, jsme k němu vzhlíželi. Když jsme byli malí, tak jsme se na něj chodili dívat. Neskutečný člověk,“ pronesl při vzpomínce Ručinský na CNN Prima NEWS.

Podle Šlégra byla důvěra, kterou hráči v Hlinku měli, důvodem, proč jeho týmy prosperovaly. „Nerad prohrával a přenášel to na nás. Vždy se vtělil do toho, jak se cítíme a snažil se být jedním z nás, ale se zdravým odstupem, že on je trenér a my hráči, kteří to musí odehrát. Strašně si nás tím získával a my mu to chtěli vrátit,“ vyprávěl bývalý obránce.

Hráči by za něj na ledě položili život

„Byl to můj hokejový táta. Z života ani mysli ho nikdy nevymažu,“ zdůraznil. A prý se toho snažil od něj i hodně pochytit. „Vzhlížel jsem k němu. Byl mým lidským vzorem. Líbilo se mi, jak věci řešil a jak na ně reagoval, chtěl jsem to dělat podobně,“ vysvětlil.

Podle Ručinského byl Hlinka natolik oblíbený, že by mu hráči obětovali vše. „Myslím, že by za něj na ledě položili život. V tom bylo jeho kouzlo,“ sdělil bývalý útočník.

Chtěl si zachovat dekorum

Přestože Hlinka jako trenér vyčníval, netoužil být podle šlégrových slov středem pozornosti. Na veřejnosti prý emoce projevoval minimálně, v soukromí již více. „Párkrát, když jsme seděli na pivu a povídali si o životě, zažil jsem ho i v slzách. Navenek to nikdy nechtěl dát najevo. Vždy chtěl zachovat dekorum, že on je ten kápo, ten který to udrží v sobě. Samozřejmě, když jsme zašli za oponu, tam to uměl oslavit,“ rozpovídal se Šlégr.

S Hlinkou, který zemřel v důsledku tragické nehody v roce 2004, prý nikdy nebyla nuda. „Když jsme šli na pivo nebo si někam sednout, tak zábavu dělal vždy on. Rád zpíval, nejradši Vínečko rudé nebo Šaty z šátků,“ doplnila hokejová hvězda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jágr v EXKLUZIVNÍM rozhovoru zavzpomínal na Ivana Hlinku. Poděkoval i pittsburghské rodině

Tagy: