Charkovem zněly znovu výbuchy. Jedna ruská raketa málem zasáhla nemocnici, tvrdí starosta

Charkov po lednovém bombardování

Ukrajina: Na válku se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti

Rusové v noci na sobotu zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to v sobotu oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Zmínil, že jedna málem trefila velkou nemocnici. Ukrajinské síly sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu, odpálených ze země, ze vzduchu a z moře, tvrdí Kyjev.

"Na Charkov se útočí. Nepřítel útočí na město. Je už několik výbuchů," oznámil starosta. Jedna z ruských raket málem zasáhla nemocnici s 900 pacienty a 250 zaměstnanci, dodal později starosta podle agentury Unian. Lehké zranění tak utrpěl pouze jeden člověk. Rakety poškodily i několik domů, elektrické vedení a vodovod.

ČTĚTE VÍCE: Izraelský pavouk ochrání české nebe. Co umí systém Spyder a proč už „tři prsty smrti“ nestačí?

Rusové použili devět střel Ch-101/Ch-555 vypuštěných ze strategických bombardérů Tu-95SM letících nad ruskou Saratovskou oblastí, a také devět leteckých raket Ch-59/Ch-69 vypuštěných z ruských letounů nad Belgorodskou oblastí a nad Azovským mořem, tvrdí ukrajinské letectvo. Použity byly podle něj i dvě rakety S-300 původně určené k protiletecké obraně, ale upravené k nasazení proti pozemním cílům, dvě střely Iskander-K, odpálené z anektovaného Krymu, a čtyři hypersonické rakety Kinžal vypuštěné z letounů MiG-31K nad Rjazanskou a Tambovskou oblastí.

Ruské vojsko použilo také osm střel Kalibr odpálených z Černého moře, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinské letectvo, pod které spadá protivzdušná obrana. Ta zničila šest střel Kalibr, šest střel Ch-101/Ch-555, jednu střelu Iskander-K a osm řízených leteckých raket Ch-59/Ch-69.

Ruské rakety mířily na energetické objekty v Dněpropetrovské, Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti, uvedl s odkazem na ministra server RBK-Ukrajina. "Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny," řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK.

Tagy: