Izraelský pavouk ochrání české nebe. Co umí systém Spyder a proč už „tři prsty smrti“ nestačí?

Strakoničtí vojáci cvičili sice se stávající technikou, ale v nové struktuře, v níž budou fungovat po převzetí kompletů Spyder.

Izraelský protivzdušný komplet SPYDER

Česko by nyní při obraně vlastního vzdušného prostoru před masivním dronovým a raketovým útokem, kterému čelili Izraelci, nejspíš pohořelo. Systémy, kterými tuzemská armáda disponuje, se ani náhodou nedají srovnat s tím, co má po ruce židovský stát. Právě jeho zbraně ale pomůžou skokově vylepšit tuzemskou obranu před hrozbami z nebes. Armáda by měla v následujících letech obdržet izraelský komplet Spyder. Pokud se v několikamiliardové zakázce nic nepokazí, stane se Česko první zemí NATO s „Pavouky“. Protivzdušná zbraň se navíc dočká domácí modifikace – podvozku Tatra.

Nedávný íránský útok se stovkami dronů a balistických střel na izraelské území donutil zbytek světa zamyslet se, zda by jejich protivzdušná obrana stačila na odražení podobné vzdušné cunami. V případě Česka je více než nedostačující – armáda totiž stále využívá československý protiletadlový raketový systém 2K12 KUB. Tzv. „tři prsty smrti“, jak se zbrani přezdívá, byly do výzbroje zavedeny ještě v 70. letech minulého století.

„Tento systém je technicky i morálně zastaralý. Problémy jsou také s municí. Životnost řízených střel byla několikrát prodlužována,“ uvedl již dříve náčelník vojska pozemní protivzdušné obrany Jaroslav Daverný. Podle ministerstva obrany může systém armáda používat jenom díky šikovnosti techniků, kteří se o něj starají. Problém je s náhradními díly, protože většina originálních součástek již není k dispozici.

Jde o další důkaz tristní výbavy české armády, jejíž nemalá část vojenské techniky zůstává daleko za současným západním standardem. Není proto žádným překvapením, že celý arzenál – zvlášť ve stínu ruské agrese na Ukrajině – prochází masivní modernizací. Společně s tanky Leopard 2, letouny F-35 či obrněnci CV90 se proto čeští vojáci dočkají rovněž izraelského protivzdušného systému Spyder.

Pavouk proti roji střel a dronů

Ministerstvo obrany za tehdejšího šéfa resortu Lubomíra Metnara (ANO) uzavřelo v roce 2021 smlouvu na nákup čtyř baterií izraelského systému protivzdušné obrany. Do Česka raketové komplety Spyder dodá za 13,7 miliardy korun tamní státní společnost Rafael. Příští rok by měli vojáci dostat první baterii. Každá z nich bude obsahovat radar, čtyři odpalovací zařízení, nabíjecí vozidlo a systémy velení a řízení palby.

Výhody nad obstarožním KUB jsou jednoznačné. Spyder má výrazně větší dálkový i výškový dosah, zvládne díky tomu pokrýt širší část vzdušného prostoru. Dokáže ničit moderní letouny, vrtulníky, sebevražedné drony nebo střely s plochou dráhou letu.

„A vyznačuje se mnohonásobně vyšším počtem cílových kanálů. V jeden okamžik disponuje větším počtem raket. Samozřejmostí bude propojení do národních informačních systémů a informačních systémů NATO,“ doplnil Daverný. KUB dokáže zaměřovat pouze jeden cíl, a ne příliš efektivně.

Spydery se navíc dočkají českého vylepšení. Všechny prvky protivzdušného systému budou na podvozcích Tatra, včetně odpalovacích zařízení. „Součástí dodávky budou i zařízení k provozu a údržbě systému, včetně náhradních dílů,“ uvedlo ministerstvo obrany v jedné z tiskových zpráv, které se týkaly detailů několikamiliardové zakázky.

Česko si objednalo i obávané rakety

Strakoničtí „rakeťáci“ z 251. protiletadlového oddílu mají za sebou několik kol příprav na převzetí moderního protiletadlového kompletu. V půlce dubna dokončili dvoutýdenní taktické experimentální cvičení v Doupově, aby si ověřili, nakolik dokáže jednotka plnit úkoly v nově přeorganizované struktuře. Protože vojáci Spydery zatím nemají (jeho dodání je plánováno do konce roku 2026, pozn. red.), cvičili se stávající technikou.

„Taktické experimentální cvičení nám pomáhá lépe přemýšlet o budoucím personálu. Získáváme jasnější představu o kvalifikačních předpokladech a požadavcích, což samozřejmě přispívá k efektivnějšímu náboru nově příchozích vojáků,“ uvedl podplukovník Jaroslav Sekanina, velitel 251. protiletadlového oddílu.

Loni v prosinci ministerstvo informovalo, že do Česka dorazil poslední z osmi mobilních radiolokátorů MADR, který se bude používat společně s kompletem Spyder. O komplikacích a zpožděných nákupech hovořila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s Joavem Galantem při své návštěvě Izraele.

Kromě toho resort podepsal smlouvu na dodávku 48 izraelských protiletadlových střel I-Derby Long Range. I ty česká armáda bude moci využít se Spydery. Výrazně tím zvýší i jejich bojeschopnost a efektivitu – prostřednictvím střel typu Derby získá armáda dálkový dosah 80 kilometrů ve výšce 20 kilometrů.

Do zakázky se zapojí i české firmy. Podílet se mají na výrobě kontejnerů střel, zajištění integrované logistické podpory a integraci informačních systémů. Konkrétně půjde o společnosti RETIA a Vojenský technický ústav. „Dodavatel se zavázal proúčtovat v České republice alespoň ekvivalent částky 14 milionů amerických dolarů (necelých 325 milionů Kč),“ sdělilo ministerstvo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nečekaná zbraň izraelské armády. Robotický pes loví bojovníky hnutí Hamás v útrobách tunelů, dokáže odhalit také četné pasti.

Tagy:
armáda Izrael zbraň dron technika zbraně Jana Černochová Lubomír Metnar veřejná zakázka protivzdušná obrana protiletadlový systém Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky SPYDER 2K12 KUB