Chceme nižší ceny potravin? Tak potřebujeme zaměstnance ze třetích zemí, říká majitel pekárny

Průmyslu chybí pracovníci, pomoci by mohla změna zákona.

Průmyslu chybí pracovníci

Situace na trhu práce je mizerná, povolme přijetí více cizinců, vyzývají vládu české firmy. Nedostatek lidí je prý aktuálně jejich největším problémem. Kabinet Petra Fialy tvrdí, že na požadavku podnikatelů pracuje. Letos pustí na pracovní trh 20 tisíc cizinců, především Filipínců. Svaz průmyslu ovšem namítá, že firmy jich potřebují mnohem více.

I když v jedné středně velké řemeslné pekárně v Praze pracuje 220 zaměstnanců, podle vedení firmy jich je stále málo. Výroba zde začíná ve dvě hodiny v noci, najít ovšem  Čecha, který by v takovou dobu chtěl pracovat, je prý téměř nemožné. Pekárna i proto potřebuje pracovníky z ciziny. „Jestliže se má zlevňovat, nebo minimálně zastavit růst cen potravin v ČR, musí ty výrobky zpracovávat zaměstnanecká síla ze třetích zemí,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS majitel pekárny Richard Kabát.

ČTĚTE TAKÉ: O Velikonocích letos dramaticky ušetříte, říká Kovanda. Nesmíte si ale dát vepřo knedlo s pivem

Firma aktuálně řeší příchod dvou Filipínců. Právě z východoasijské země k nám letos může dorazit přes deset tisíc pracovníků, tedy dvojnásobek loňského počtu. A další by mohli po jednání prezidenta Petra Pavla s jeho filipínským protějškem ještě přibýt.

Z jiných zemí k nám ovšem může zamířit velmi omezený počet lidí. „Co se týče Uzbeků, je u nich kvóta okolo 800 nebo 500 na celý rok. To je strašně málo, měli bychom se bavit o desítkách tisíc,“ dodal Kabát.

„Největším problémem české ekonomiky je nedostatek pracovních sil. Situace se dále bude zhoršovat s tím, jak starší generace odcházejí do důchodu,“ upozornila viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková.

Bodem obratu by mohla být změna zákona, která začne platit od 1. července. „Umožňuje vládě stanovit s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu práce seznam států, u jejichž občanů se nevyžaduje pracovní oprávnění pro výkon zaměstnání,“ sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Pracovníci z vybraných států by pak mohli na český trh práce vstupovat podobně jako občané Evropské unie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi už přes dva roky chudnou. Čtyři důvody, proč ve slabé ekonomice přicházíme o peníze

Tagy:
jídlo trh práce pekárna Petr Pavel Česko Svaz průmyslu a dopravy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky