Green Deal je pohádka a převýchova lidí, řekl Turek. Ujede nám vlak, varovala lídryně Zelených

Johanna Nejedlová a Filip Turek

360° (64)

Cílem Green Dealu není destrukce ekonomiky, ale její nakopnutí, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS lídryně kandidátky Zelených do eurovoleb Johanna Nejedlová. Dodala, že záměrem je také vyrovnání se s klimatickou krizí. Proti jejím slovům se však ohradil lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, který stanovy Zelené dohody pro Evropu označil za pohádky ničící automobilový průmysl.

Nejedlová zdůraznila, že populace čelí zásadním výzvám spojeným s klimatickou změnou. „Pokud nechceme, aby nám ujel vlak, musíme ve velkém investovat do ekologické modernizace našeho hospodářství, což by vedlo k navýšení kvalitních pracovních míst, úsporám energií, rozvoji obnovitelných zdrojů energie a větší konkurenceschopnosti vůči USA a Číně, jejichž představitelé toto pochopili,“ vyjmenovala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Talíř o „čunkoflecích“ i KDU-ČSL. Pro radu jdu za Bělobrádkem. Svoboda nám maže schody

Současná podoba Green Dealu je však podle Turka „převýchovou lidí“ a přesvědčováním majority o opačném názoru. „Klimatická změna je aktuální, ale rozhodně ji neodvrátíme tím, že zničíme evropskou ekonomiku,“ prohlásil v pořadu 360°.

Lídryně kandidátky Zelených odvětila, že cílem Green Dealu je naopak nakopnutí ekonomiky. „Čím víc budeme tuto situaci odkládat, tím budou dopady bolestivější. Green Deal je jednou z cest, jak se můžeme vyrovnat se stále zhoršující klimatickou krizí,“ řekla a přirovnala koncept k americkému New Dealu z třicátých let.

Turek naopak Zelenou dohodu označil za chiméru. „Nijak nefunguje, už se opouští od většiny návrhů. Například bod, že v roce 2030 budou jezdit první bezemisní zaoceánské lodě, a podobně. Jde o nesmysly a neuskutečnitelné pohádky, které ničí automobilový průmysl,“ namítl.

Prohlásil mimo jiné, že úředníci, kteří dokument vytvářeli, se nevyznají v energetice, průmyslu a výrobě. Trnem v oku je mu především elektromobilita.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Probudili jsme ministra, pochvalují si moravští farmáři. Jednání s vládou ale ztroskotala

Tagy: