Chcete na rande? Nezoufejte, ministerstvo vnitra poradí. Ale do devíti večer doma

V době covidové je randění komplikovanější.

Pravidla pro schůzky

„Buďme k sobě upřímní – láska za časů covidu opravdu není jednoduchá. Současná doba randění moc nepřeje, ale pokud jste dostatečně opatrní, dá se i navzdory globální pandemii jít s někým na rande,“ povzbuzuje zamilované ministerstvo vnitra na svém webu. Mezi rady, jak si v současné situaci vyjít, zařazuje třeba najít si vhodného adepta i bezpečné místo.

„Pokud jeden z vás dvou (nebo oba) již covid-19 prodělal, můžete se radovat – riziko nákazy je v takovém případě malé. Pokud jste ale ještě covid-19 neprodělali, důrazně se svého partnera zeptejte na riziko nákazy,“ radí ministerstvo vnitra při současném výběru partnera na schůzku.

Mezi „vhodné“ adepty na rande  řadí ministerstvo například studenty, kteří žijí sami. Představují tak podle něj menší riziko nákazy než ti, kteří bydlí ve sdíleném bytě. V současné situaci úřad naopak nedoporučuje potkávat se s lidmi z oblíbených on-line seznamek. „Pokud vás zve ven někdo, koho vůbec neznáte (například přes Tinder), doporučujeme s osobním setkáním počkat až na lepší epidemiologickou situaci,“ míní vnitro.

Podobně se ministerstvo staví i k výběru místa. „V současné době moc možností nemáte. Vzhledem k zákazu volného pohybu osob doporučujeme pobyt v parku či v přírodě – po cestě můžete navštívit okénko místní kavárny, kterou tak můžete v těchto těžkých časech podpořit,“ navrhují úředníci.

Vzali jste si roušku? A do devíti doma!

K randění v době epidemie doporučuje také využít všemožných on-line prostředí, jako třeba komunikační platformy WhatsApp nebo Zoom. „Nezapomínejte, že v současné době se dá randit i přes internet – namísto osobního setkání si naplánujte videohovor,“ radí ministerstvo.

Na zamilované také apeluje, aby nezapomínali dodržovat nošení roušek, ačkoliv zakrytá ústa se s mnohými randícími zvyklostmi neztotožňují. „Randění v roušce je pochopitelně nepříjemné, ale sundejte si ji jen na vlastní riziko. Výjimku z obecné povinnosti nosit roušku mají jen členové domácnosti,“ připomíná vnitro.

Komunikace mezi páry je podle ministerstva vnitra klíčová. Pokud by lidé po schůzce cítili jakékoli příznaky nemoci COVID-19, měli by svého partnera neprodleně informovat. „A nezapomeňte – do 21:00 hodin musíte být doma, jinak riskujete porušení nočního zákazu vycházení,“ zdůrazňuje se v doporučeních ministerstva vnitra.

Tagy: