Chcete válčit, útočil Pellegrini na protikandidáta i na Pavla. Šíříte strach, oponoval Korčok

Ivan Korčok a Peter Pellegrini postoupili do 2. kola prezidentské volby na Slovensku.

Hádka v debatě finalistů prezidentských voleb na Slovensku

Slováci mají za sebou první duel finalistů prezidentských voleb. Exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda Národní rady Peter Pellegrini se většinu času hádali a vzájemně kritizovali. Prvně jmenovaný například vytkl šéfovi strany Hlas-SD, že přivede celé Slovensko do minulosti a šíří strach. Pellegrini naopak tvrdil, že Korčok by společně s českým prezidentem Petrem Pavlem chtěl válčit s Ruskem.

Pellegrini a jeho podporovatelé mimo jiné z řad ministrů vlády premiéra Roberta Fica začali nyní o Korčokovi tvrdit, že je válečný štváč. Šéf Národní rady v tom pokračoval i v zatím poslední debatě, která se ve čtvrek odehrála ve vysílání RTVS a symbolicky otevřela veřejný souboj ve druhém kole voleb. Pellegrini se v ní otřel i o českou hlavu státu. „(Korčok) pojede za Pavlem, který jako bývalý generál chce bojovat,“ prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ: Fico nemůže být hrozbou, ani kdyby chtěl, řekl Kulidakis. Schmarcz zmínil české pokrytectví

Dodal, že stejně tak by Korčok chtěl jet za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který nedávno připustil přesun francouzských vojáků na Ukrajinu.

Korčok ale odmítl, že by chtěl válku s Ruskem. Řekl, že je pro mír, který však může začít platit až v okamžiku, „až ho bude chtít agresor – Ruská federace“. „Přestaňte šířit strach, protože to jediné děláte po konci prvního kola,“ vymezil se bývalý šéf slovenské diplomacie proti Pellegrinimu.

Korčok byl jako dlouholetý diplomat sloužící různým vládám Slovenska terčem Pellegriniho i kvůli své kariéře. Kandidát vládní koalice mu vyčetl, že se v minulosti neozýval v kauzách, jako byla vražda novináře Jána Kuciaka či únos syna prezidenta Michala Kováče.

Oproti tomu Korčok na svého soka útočil i kvůli jeho spojení s Ficem. Zmínil, že Pellegrini před časem opustil Ficův Směr-SD a založil vlastní politickou stranu, aby nakonec opět znovu skončili v jedné vládě. „Říkal jste, že jste se od něj oprostil a že Robert Fico je minulost. Vy jste se do té minulosti vrátil. A teď chcete do minulosti vrátit celé Slovensko,“ prohlásil na Pellegriniho adresu vítěz prvního kola prezidentských voleb.

Debata ve velmi ostrém duchu

„Lidé si příliš nepřejí prezidenta, který nebude naším národním prezidentem a bude raději pochlebovat zahraničí. Na rozdíl od vás jsem šel vlastní politickou cestou. Vy jste se při žádné vládě neozval, poslušně jste seděl u stolu,“ kritizoval dále Pellegrini Korčoka.

Ten ho naopak tepal za cestu soukromým letadlem do Košic na volební mítink, kvůli čemuž si podle něj nemůže Pellegrini hrát na lidového prezidenta. Po cestě navíc vyšlo najevo, že letoun patřil jednomu z Pellegriniho poslanců. Sám kandidát tvrdil, že nevěděl, kdo letadlo vlastní.

Debata na půdě veřejnoprávního RTVS se nesla ve velmi bojovném a agresivním duchu. Oba politici si poměrně často skákali do řeči a útočili na sebe. Stejně tak měla moderátorka plno práce s jejich kočírováním.

Korčok poměrně překvapivě ovládl první kolo voleb, a to s více než pětiprocentním náskokem před Pellegrinim. Nyní čeká Slováky kolo druhé, které se uskuteční v sobotu 6. dubna.

Tagy: