Zeman chce i přes hospitalizaci jet podpořit Pellegriniho na Slovensko. Co Pavel a Klaus?

Miloš Zeman a Peter Pellegrini

Miloš Zeman zůstává v nemocnici

Český exprezident Miloš Zeman chce navzdory své hospitalizaci ve FN Motol vyrazit ještě před 2. kolem voleb na sousední Slovensko, aby zde podpořil jednoho z kandidátů – předsedu Národní rady a šéfa vládní strany Hlas-SD Petera Pellegriniho. Informuje o tom deník Blesk. Další bývalá hlava státu Václav Klaus naopak CNN Prima NEWS sdělila, že se do slovenské kampaně zapojovat nebude. Stejně tak se zachová i nynější prezident Petr Pavel.

O ambicích bývalého prezidenta jako první psal Blesk. „Vše záleží na vývoji zdravotního stavu pana prezidenta, který se den ode dne lepší. S lékaři budeme o této cestě mluvit, uvidíme, jaká zazní doporučení,“ sdělil zmiňovanému deníku Zemanův někdejší kancléř Vratislav Mynář.

ČTĚTE TAKÉ: Výsledky slovenských voleb: Korčok a Pellegrini postupují do druhého kola

Blesk rovněž s odkazem na své zdroje dodal, že o cestě na Slovensko prý hojně mluví právě Zeman, který ji chce realizovat, aby zde podpořil Petera Pellegriniho proti exministru zahraničí Ivanu Korčokovi.

Cesta na Slovensko se však v podání Zemana nezdá být příliš reálná. Bývalá hlava státu už skoro dva týdny leží po vážné operaci kvůli krevní sraženině v noze v motolské nemocnici. Drtivou většinu času strávil na JIP a až v úterý byl přeřazen na běžné lůžko.

Co Pavel s Klausem?

CNN Prima NEWS požádala o reakci i současnou hlavu státu Petra Pavla a Zemanova předchůdce na Pražském hradě Václava Klause.

„Prezident Klaus do slovenské předvolební kampaně určitě vstupovat nebude,“ sdělil pro CNN Prima NEWS exprezidentův mluvčí Petr Macinka.

Stejně se zachová i nynější prezident. „Prezident Pavel nemá v plánu jakkoliv zasahovat do slovenských prezidentských voleb. V době vyhlášení výsledků bude na plánované zahraniční cestě mimo Evropu, takže volební štáb vítěze určitě nenavštíví,“ komentovala pro CNN Prima NEWS Pavlova tisková mluvčí Eva Hromádková. Loni přitom právě Pavlův volební štáb po vítězství v prezidentských volbách navštívila dnes končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Do 2. kola prezidentských voleb postoupil kromě Pellegriniho také exministr zahraničí Ivan Korčok. Druhá část jejich klání se uskuteční v sobotu 6. dubna. Čaputová se už před časem rozhodla svůj mandát neobhajovat.

Tagy: