Cherson čeká tuhá bitva. Rusové nutí lidi násilím k deportaci a rabují vše, co jde

Ruský voják u Chersonu pózuje u vlajky se srpem a kladivem.

Branci nechtějí bez dobré výzbroje do boje

Z ukrajinského Chersonu odcházejí poslední evakuovaní. Podle zahraničního reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra to uvádí obě strany válečného konfliktu. O město se očekávají tuhé boje, Rusové totiž vytvořili na břehu Dněpru obranné linie.

„Hovoří se o tom, že Cherson opustilo již 80 % obyvatel a zůstává tam zhruba 70 tisíc lidí,“ popsal zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr přímo z Ukrajiny s tím, že to uvádí i ruská strana. Potvrzené jsou také zprávy o tom, že Rusové vyhodili do povětří stožáry vysokého napětí. „Několik obcí kolem Chersonu je tak bez proudu a vody,“ sdělil Kaizr.

Zbylé obyvatelstvo prý Rusové násilně nutí k deportacím. „Z jedné z vesnic odvezli Rusové 34 dětí do Ruska. Jejich rodiče nevědí, kde jsou,“ popsal reportér. Mluví se také o rabování. Rusové dle reportéra v Chersonu berou vše, co se dá. „Vyrabovali například Chersonské muzeum umění,“ konstatoval Kaizr.

Rusové se nevzdají bez boje

Válečná atmosféra na místě houstne. Ukrajinská vojska se pomalu přibližují k městu. Na levém břehu Dněpru ale vznikají obranné linie okupantů. „Dá se očekávat, že se ruská vojska Chersonu jen tak nevzdají a že neutečou bez boje,“ odhaduje Kaizr.

Zástupce ruských okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov ve čtvrtek vyzýval obyvatele města k evakuaci. V pátek pak na 24 hodin vyhlásil zákaz vycházení. Video, ve kterém to oznámil, ale později smazal a nahradil ho upravenou verzí, ve které se o zákazu nezmiňuje, napsala agentura AFP.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: