Obří průšvih britského premiéra: Kvůli covidové párty během lockdownu mu hrozí konec

Policie řeší skandál čísla deset – v sídle britského premiéra Borise Johnsona.

Skandál kolem Borise Johnsona

Pod britským premiérem Borisem Johnsonem se pořádně rozkývala židle kvůli covidové párty, které se účastnili jeho blízcí spolupracovníci a i on sám, jak ve středu přiznal. Šéfa Downing Street kvůli řadě průšvihů kritizují už i spolustraníci. Kdekdo tak věští jeho brzký politický konec.

Kde byl premiér 20. května roku 2020? To je otázka, která až do středy trápila Velkou Británii. Po řadě investigativních reportáží a zmínek tamních médií totiž vyšlo najevo, že se v době tvrdého lockdownu konala na adrese Downing Street 10 politická párty. Což by stačilo na skandál samo o sobě, věc je ale ještě pikantnější v tom, že akce se měl zúčastnit také premiér Johnson se ženou.

Na otázku, zda se premiér Spojeného království zúčastnil večírku v době, kdy ostatní Britové téměř nesměli na krok z domu, odpovídal Johnson až dosud novinářům vyhýbavě či neodpovídal vůbec. Jeden člen kabinetu měl ale nejprve pro list The Times potvrdit, že se „ilegální“ párty skutečně udála.

„Ještě není všemu konec. Stále je tu prostor pro pokoru a srdcervoucí omluvu. Jsme v p*deli, jestli se to nevyřeší. Všichni ví, že se to stalo. Nikdo to nerozporuje,“ řekl nejmenovaný politik pro prestižní deník.

Nakonec tlak neustál ani Johnson a uznal, že se večírku zúčastnil. Byl na něm ale prý jen 20 minut a pouze děkoval personálu na zahradě Downing Street.

Až sto hostů

Na veřejnost se také dostaly e-maily jednoho z Johnsonových poradců – Martina Reynoldse – který měl před 20. květnem roku 2020 na párty zvát zhruba sto lidí. Na večírek mělo nakonec dorazit několik desítek hostů, kteří si užívali prvních paprsků léta. V době, kdy restauratéři v zemi počítali každou uspořenou libru a venkovní akce byly zakázané.

Součástí e-mailu měla být i výzva „BYOB“ (bring your own booze – přineste si vlastní chlast).

Podle blízkých Dominica Cummingse, který v době domnělého večírku pracoval jako Johnsonův vrchní poradce, existuje šance pouze 20 %, že premiér skandál politicky ustojí.

Kromě popsaných zjištění láme britskému premiérovi vaz i kritika od straníků. List Daily Mail uvedl, že nejméně 12 politiků z konzervativní strany už Johnsona veřejně kritizovalo.

Tagy: