Chlebíčky s písmenem Z? Byly pro Zuzanu, hájí se politik SPD. Policie kauzu uzavřela

Zastupitel Jilemnice Bronislav Kalvoda (za SPD) sdílel fotografii s chlebíčky, které vyzdobil písmenem Z.

Policie ukončila šetření chlebíčkové aféry v Jilemnici

Policie ukončila šetření chlebíčkové aféry v Jilemnici. Zastupitel za SPD Bronislav Kalvoda ozdobil chlebíčky písmenem „Z“. Jedná se o symbol ruské agrese na Ukrajině. Netradiční občerstvení zveřejnil na sociálních sítích. Podle policejní mluvčí výsledky vyšetřování nevedly k zahájení trestního řízení.

Zastupitel města Jilemnice Bronislav Kalvoda, který je také místopředsedou SPD v Libereckém kraji, předminulý víkend na Facebook umístil fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru písmene Z. Obrazec připomíná symbol bílého Z, kterým jsou označeny tanky a další vozidla ruských okupantů na Ukrajině.

„V této věci jsme provedli šetření, které jsme zakončili uložením věci, což znamená, že poznatky z naší prověrky nevedly k zahájení trestního řízení nebo k postoupení věci do správního řízení. Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmena Z na občerstvení, které vyfotil a fotografie pak zveřejnil na svém facebookovém profilu, vysvětlil stejně nám –⁠ jako předtím novinářům tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Blbost na druhou

Rada města kvůli kauze odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň ho vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele. To ale politik SPD nehodlá.

Peripetie s chlebíčky byla probírána i v pořadu CNN Prima NEWS Co Čech, to politik! Někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček nemá podle svých slov důvod Kalvodovi nevěřit. „Nebudeme mazat z našich jmen písmeno Z. Že někdo udělal Zuzaně chlebíčky? Máme na starost důležitější věci,“ uvedl textař.

Podle Horáčka záleží především na kontextu použití zmíněného písmena. Pokud je tedy ono Z myšleno jako podpora ruské okupace, Horáček takový čin tvrdě odsuzuje.

„Je to blbost na druhou. Moje příjmení začíná na Ž, takže anglicky na Z. Měl bych se radši přejmenovat, abych nebyl obviněn z propagace Putina. Pan zastupitel mohl přejmenovat svou manželku na Mařenku a vše by bylo v pořádku,“ podotkl ironicky senátor Jan Žaloudík (za ČSSD).

Tagy: