Topolánek: Že se vláda má postarat o vlastní lidi? Z Babišovy a Okamurovy kritiky rostu

Mirek Topolánek

Expremiér Mirek Topolánek ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval představitele opozice za jejich přístup k válce na Ukrajině. Členové hnutí ANO a SPD totiž vládě často vyčítají, že prý v důsledku pomoci ukrajinským uprchlíkům zapomíná na české občany. Stížnosti opozice Topolánek označil za populistické a brutální.

Od začátku ruské invaze uteklo z Ukrajiny do Česka kolem 300 tisíc lidí. „Pokládám zvládnutí první fáze uprchlické krize za brilantní. Všechny části systému zafungovaly lépe, než jsem čekal,“ chválil Topolánek ve vysílání CNN Prima NEWS vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

Práci vládního kabinetu v tomto ohledu kvitoval i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Musím podpořit fakt, že se staráme o ukrajinské uprchlíky. Nelze říci: Nechme utečence, starejme se o sebe. Je naší povinností jim pomoci a máme na to. Česko je schopno tento počet absorbovat, jsme na to vybaveni. Není na místě zpochybňovat pomoc,“ řekl Zaorálek s tím, že Fialův kabinet ale bude muset najít cestu, jak zabránit chudnutí velké části české společnosti, včetně střední třídy.

Zaorálek navrhuje zvýšení daní

Z chudnutí českých občanů vládu často viní opozice v čele s šéfy hlavních opozičních subjektů – Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD). Podle nich kabinet vlivem uprchlické krize zapomíná na české občany.

Taková tvrzení Topolánka rozčilují. „Vždycky vyrostu, když se řekne, že se musíme starat i o naše lidi. Které lidi tím pan Babiš myslí? Vláda nemá našim lidem zabezpečovat štěstí a bohatství. Nemůže brát ještě více peněz od střední třídy a firem, které tu pomoc platí,“ prohlásil bývalý premiér.

Podle Topolánka Fialova vláda těm opravdu potřebným Čechům pomáhá dostatečně. „Potřební lidé jsou ti, kteří dostávají příspěvek na bydlení z hlediska cen energií nebo mají zvýšené existenční a životní minimum. Dále senioři, kteří mají navýšené důchody. Tyto všechny věci vláda dělá. Zmíněná volání opozice jsou nesmírně populistická a brutální. Zbytečně rozdělují českou společnost, ať už jde o pana Okamuru, nebo Babiše,“ dodal Topolánek.

Zaorálek s Topolánkem částečně souhlasil. Vládě však doporučil, aby pro efektivnější řešení krize uvážila zvýšení některých daní. „Jde především o to, aby lidé nemrzli, nejde o štěstí a bohatství. Něco se ale dělat dá. Mezinárodní měnový fond Česku doporučoval, abychom se zabývali daňovým mixem a uvažovali o zvyšování určitých daní,“ uvedl exministr.

Tagy: