Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Namrzlé chodníky trápí obyvatele napříč Českem.

Namrzlé chodníky v Praze

Předpovědi odborníků se vyplnily. Kvůli námraze a ledovce byla mnohde velmi nebezpečná nejen jízda po silnicích, ale i chůze po chodnících. Lidé padali a někteří skončili i s úrazem v ambulanci. Nejhorší situace byla nejspíš v pražských ulicích a na vozovkách. Jaké prostředky pomohou chodcům při vstupu na nevyzpytatelný klouzavý povrch?

Plné ruce práce měli pražští záchranáři. Museli vyjíždět k desítkám případů, kdy lidé upadli na namrzlých chodnících. „Naše jednotky vyjížděly od dnešního rána ke zhruba 40 případům úrazu v souvislosti s pádem na namrzlém povrchu. Nejčastěji se jedná o lehčí úrazy horních a dolních končetin, případně úrazy hlavy,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí záchranky hlavního města Jana Poštová.

K TÉMATU: Hromadná nehoda pěti vozů za Neratovicemi. Auta kvůli ledovce bruslila po vozovce

Také v motolské nemocnici měli plné ruce práce. Před čtvrtečním večerem ošetřili lékaři na úrazové pohotovosti bezmála 50 dospělých a 15 dětí. „Šla jsem opatrně, ale musím říct, že chodníky jsou nesolené, neupravené, takže jsem šla opravdu hodně pomalu,“ uvedla jedna z chodkyň.

Namrzlým chodníkům – a to zejména v ranních hodinách – by se měli vyhýbat zejména nejohroženější skupiny chodců, tedy senioři.

„Ideální je použití takzvaných nesmeků,“ doporučila Poštová. „Jedná se o jakési návleky na boty, které zamezují uklouznutí nebo upadnutí. Senioři případně mohou použít při chůzi hůl, která jim zajistí stabilitu,“ doplnila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ledová Gertruda se žene na Německo. Zemi ochromí sníh a černý led, problémy budou i v Česku

Tagy: