Pohroma v Chorvatsku: Dovolenkový ráj Čechů zaplavila velká voda. Situace je kritická

Chorvatsko, dovolenkový ráj Čechů, zasáhly povodně. Kvůli vysokému stavu vody řek Kupa a Korana stále platí nouzový stav. Premiér Andrej Plenković slíbil pomoc zasaženým oblastem a finanční náhrady, píše chorvatský web Index.

Chorvatsko se čtvrtý den potýká s vysokou hladinou řek a následky povodní. Zatímco se situace v některých oblastech normalizuje, ve městě Petrinja se stále očekávají vysoké hladiny místních toků, píše web 24sata.

Nouzový stav pokračuje podél řek Korana a Kupa v oblasti Karlovac, Una u města Hrvatska Kostajnica a na spojovacím kanálu Zelina –Lonja–Glogovnica–Česma u osady Poljanski Lug. Voda se dostala do 54 rodinných domů a do několika dalších komerčních objektů, píše web 24sata.

V Itálii povodně předčily nejhorší očekávání:

Chorvatský premiér Andrej Plenković řekl, že vláda poskytne všechny potřebné finanční prostředky a pomoc. Zvládat záplavy pomáhá přibližně 300 vojáků, píše web Floodlist.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrtví, nezvěstní a tisíce evakuovaných. Povodně v Itálii předčily nejhorší očekávání

Řeka Otuča v obci Gračac se v minulých dnech vylila z břehů a poničila řadu domů. „Zatím nejsou žádná zranění,“ sdělil ministr vnitra Davor Boźinović, který zasažené oblasti navštěvuje.

„Po návštěvě Obrovace a Gračace jsem se přesvědčil o aktivním působení všech složek systému civilní ochrany, ale také o odolnosti našich občanů. Změna klimatu a výzvy, kterým čelíme, vyžadují neustálou práci na prevenci a zlepšování bezpečnosti,“ napsal na svůj Twitter.

Lidem, které voda uvěznila v domech, vozí záchranáři jídlo. Červený kříž například evakuoval starou ženu ze zatopeného domu v Selci. Dojeli k ní lodí, obtížně se pohybující ženě oblékli vestu a evakuovali ji, doplňuje web 24sata.

Chorvatský premiér Andrej Plenković slíbil, že jeho kabinet poskytne potřebným finanční prostředky a další pomoc. „Pokud dojde k velkým škodám, pomůžeme při opravách, jak jsme to dělali už dříve,“ citoval Plenkoviće chorvatský web Index.

Tagy: