Senátor Růžička: Mynářovo chování je hanebné. Lidé kolem Zemana se jen snaží získat čas

Jiří Růžička

K věci 19.10.2021

První místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) považuje chování ředitele kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře v posledních dnech za hanebné. Podle něj se akorát snaží získat čas. Uvedl to v pořadu K věci na stanici CNN Prima NEWS. Růžička zároveň připomněl, že diskutovaný článek 66 byl v minulosti použit již dvakrát.

Růžička ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že vyjádření kancléře Mynáře, které předcházelo tiskové konferenci Senátu o neschopnosti prezidenta Zemana plnit prezidentské povinnosti, považuje za hanebné. Mynář na tiskové konferenci řekl, že je aktuální aktivita Senátu pouze snahou o mediální zviditelnění jejího předsedy Miloše Vystrčila (ODS).

„To co prohlásil vedoucí kanceláře prezidenta republiky, považuji za hanebné. O stavu prezidenta věděl, měl stejnou informaci, jako jsme dostali včera. Ještě v mezidobí stihl proti vůli nemocnice pozvat dosluhujícího předsedu Sněmovny Radka Vondráčka,“ řekl Růžička.

Podle něj se ze strany Mynáře jedná o hru. „Lidé kolem prezidenta republiky se snaží získat čas. I stávající předseda Sněmovny Vondráček se cítí trochu podvedený. I předseda největší frakce Babiš vyzval Mynáře k rezignaci,“ vysvětlil. „Pokud to policie prověřuje, tak mu jistě trestní stíhání hrozí,“ doplnil.

Článek 66 byl aktivován i v minulosti

Růžička připomněl, že byl diskutovaný článek Ústavy v minulosti již několikrát použit. „Článek 66 byl aktivován dvakrát. Jednou byl v 70. letech nahrazen prezident Ludvík Svoboda a na začátku nultých let, když končil Václav Havel a měl přijít Václav Klaus. Tak pravomoce na měsíc přešly na premiéra Vladimíra Špidlu s předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem,“ sdělil v pořadu K věci.

Celý proces ale podle něj může nějakou dobu trvat. „Chceme zachovávat nějaká procesní pravidla. Bylo by správné, aby se celý Senát sešel co nejblíže k datu 8. listopadu, kdy se sejde nová Sněmovna. Souhlas k aktivaci musí dát jak Sněmovna tak Senát,“ sdělil.

Podle něj zatím žádné bezvládí nehrozí. „Máme vládu, která dokud nepodá demisi, tak vládne. Máme Senát, což je důležité. Teď ukazuje, jak je funkce Senátu důležitá a nezastupitelná. Můžeme jednat i v době, kdy končí stará Sněmovna a nová ještě není ustanovená,“ dodal Růžička.

Tagy: