Holec: Vyjádření Mynáře připomíná sovětský Kreml. Kanceláři jde o čas a udržení moci

Na snímku mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a vedoucím Kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář.

Komentátoři k aktuální situaci kolem prezidenta

Situace kolem zdraví prezidenta Miloše Zemana od pondělí nabrala nový směr. Po přečtení části odpovědi Ústřední vojenské nemocnice ke stavu prezidenta předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) je jasné, že není schopen vykonávat svůj úřad. Komentátora Petra Holce z Info.cz přesto překvapuje, jakým způsobem se Hrad ke zdraví Zemana vyjadřuje. „Pondělní vyjádření Mynáře mi připomnělo sovětský Kreml, kde umírali nejvyšší funkcionáři a jejich stav se tajil,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle komentátora Holce lidé po hospitalizaci prezidenta brzy pochopili, že Zeman není schopen vykonávat své pravomoci. „Čekal bych civilizovanou komunikaci o zdraví prezidenta od kancléře či ošetřující lékaře. Nemyslím tím diagnózu, ale že sdělí, co se stalo za poslední týden, co bude dál a kdy se prezident vrátí do úřadu,“ podotkl.

Pondělní vyjádření hradního kancléře Vratislava Mynáře na tiskové konferenci ho zklamalo. „Vzpomněl jsem si na sovětský Kreml, kdy umírali nejvyšší funkcionáři a jejich stav se tajil. Kanceláři jde o čas a udržení moci. Pokud by Miloš Zeman skončil ve funkci, skončí i oni,“ zdůraznil.

Problémem je ovšem podle něj fakt, kdo lékařskou zprávu o zdravotním stavu prezidenta interpretoval. „Senát se Zemanem dlouho politicky bojuje, snaží se ho zbavit funkce. Není úplně šťastné, že to byl jeho předseda Miloš Vystrčil, kdo nám řekl, že prezident není způsobilý vykonávat svou funkci,“ uvedl Holec.

Vondráček není chytrý politik

Politická redaktorka CNN Prima NEWS Renáta Bohuslavová však uvedla, že zpráva nemocnice interpretovaná Vystrčilem byla zatím nejvěrohodnější informací, kterou Češi dosud obdrželi. „Věřím, že lidé jsou zklamaní a frustrovaní, ale nedokážu si představit, co důvěryhodnějšího bychom měli dostat než zprávu, jakou přečetl Miloš Vystrčil. Nyní je otázka, co dostaneme dál,“ mínila.

Na vyjádření Mynáře reagovala obdobně jako Holec. „Je to trapné. Vidíme, že na tom Miloš Zeman není dobře, nevíme, v jakém je stavu. Místo, aby Mynář vystoupil s informací, jestli je prezident v takto klíčové době po volbách schopný zastávat svou funkci, převedl vše do politické roviny. Utočí na Vystrčila a v mediálním prostoru mu to nepřidá,“ podotkla s tím, že podle ní Hrad hraje o čas.

K prohlášení předsedy Poslanecké Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) podotkla, že pokud se cítí být obětí nějakého scénáře, není chytrým politikem. „Když nedokáže vyhodnotit situaci a nedojdou mu důsledky, není to chytré jednání, ale hloupý přístup. Jestli se stal figurkou na šachovnici, není člověkem na svém místě,“ uzavřela.

Tagy: