Čeká nás tuhá zima? Příroda už promluvila, napoví včely, prasata i keře osypané šípky

Tající sníh

Jaká bude zima podle přírody?

I když na to počasí zatím vůbec nevypadá, v sobotu nastoupí astronomický podzim. A podle lidové moudrosti už teď příroda naznačuje, co nás v nadcházejících měsících čeká. Například velká úroda šípků a vysoká aktivita včel by měly být znamením dlouhé a tuhé zimy.

Plody růže, ale také hmyz nebo i zvěř mohou pomoci s představou o tom, jaká zima nás čeká. „Když je hodně šípků, bude tuhá zima a ptáčci budou mít celou zimu co zobat,“ řekl CNN Prima NEWS zemědělec Stanislav Lusk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Expertům dělá obavy jev El Niño. Výrazně ovlivní zimu v Evropě i počasí po celém světě

Činnost včel a zvěře proto napovídá, že by zimní období mohlo být dlouhé. „Vidím, jak včely temují úly propolisem s voskem dohromady a jak si zalepují domečky na zimu. Vysoká zvěř je hodně zabělená a prasata v sobě mají poměrně dost sádla. To je energie k tomu, aby přečkala zimu,“ vysvětlil Lusk.

Ne všechny ale tuhá zima těší. „Mám raději mírnější, například kvůli energiím,“ popsala jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Já bych v zimě vždy odjela někam do teplých krajin,“ dodala další.

Lidové pranostiky ale nejsou vždy přesné. Někteří jsou vůči nim skeptičtí. „Já na to nevěřím a nebere mě to vůbec,“ řekla jedna z dotazovaných. „Poslední dobou se tomu nedá věřit,“ řekl další

Co se týče předpovědi na následující dny, podle meteorologů nás čeká mírné ochlazení, o víkendu se rtuť teploměru zastaví okolo dvacítky. V příštím týdnu by ale teploty měly opět začít stoupat.

Tagy: