Expertům dělá obavy jev El Niño. Výrazně ovlivní zimu v Evropě i počasí po celém světě

Mráz - ilustrační foto

Počasí 12. 8. 2023 (7:22)

Anomálie spojené s meteorologickým jevem El Niño neustále zesilují a budou mít dopad na počasí během nadcházejícího podzimu a zimy. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Podle něj v současnosti existuje zhruba 95procentní šance, že El Niño skončí až v roce 2024. Zmiňovaný jev se vyznačuje zvýšenou teplotou povrchu Tichého oceánu v rovníkové oblasti a mívá dopady na území celé planety včetně Evropy.

„Podle nejnovějšího výhledu je 95procentní šance, že El Niño vydrží přes nadcházející zimu. S pravděpodobností 66 procent půjde o silný jev,“ uvedl NOAA ve své zprávě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeká nás horký víkend, teploty přesáhnou 30 °C. Sledujte, kde padnou extrémy

El Niño je nepravidelný jev, při němž se mění teploty a tlak ve východní části Tichého oceánu. Tyto změny výrazně ovlivňují srážky a tlakové vzorce v tropech. To může v důsledku vést ke změnám počasí po celém světě. El Niño tak ovlivňuje i evropské počasí, i když méně než například severoamerický kontinent.

Letos začalo působení jevu El Niño v Tichém oceánu 8. června, upozornil NOAA. Podmínkou pro vyhlášení jevu je meziměsíční zvýšení teplot ve východním a středním rovníkovém Pacifiku o 0,5 stupně Celsia. Obvykle El Niño trvá 9 až 12 měsíců.

Zpráva NOAA kromě jiného poukazuje na rychle rostoucí intenzitu jevu. Experti proto očekávají, že El Niño bude mít výrazné dopady na počasí ve Spojených státech, Kanadě i Evropě, a to v době podzimní i zimní sezony na přelomu roku 2023 a 2024. Na jaře příštího roku by už měl jev rychle zeslábnut.

Dopady jevu se nemusejí vždy vyznačovat oteplením. V případě Evropy by měl El Niño během zimních měsíců znamenat ochlazení a přinést více srážek nad střední a jihozápadní část kontinentu. Naopak v jihovýchodní Evropě a ve Skandinávii experti v zimě očekávají méně srážek.

Tagy: