Chování vlády mě uráží. Její propaganda je často mimo, říká Miroslav Kalousek

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.12.2023

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) nezvládá přiznat, když se něco nepovede a místo toho danou věc vydává jako úspěch. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že takové jednání ho „uráží“. Někdejší šéf státní kasy prohlásil, že vládní „propaganda“ je podle něj často mimo realitu.

„Já bych si přál, kdyby vláda mluvila velmi upřímně, aby některé věci, které se jí nepodařilo domluvit nebo udělat, prostě férově přiznala a řekla: ‚Tohle se nám nepodařilo, uděláme to příště,‘“ řekl Kalousek.

Zmínil, že se kabinetu premiéra Fialy podařilo zvládnout třeba uprchlickou krizi po ruské invazi na Ukrajinu nebo si zachovat „úctyhodnou pozici v zahraniční politice“. „Ona se má čím chlubit, ale mě jako jejího voliče trochu uráží, když se té vládě objektivně něco nepodaří a ona mi tvrdí, že se jí to podařilo,“ pokračoval exministr financí.

Tento přístup kabinetu ubližuje, je přesvědčen Kalousek. „Umím počítat a bohužel umí počítat i spousta voličů vlády. Ti tak zjistí, že ta propaganda není úplně pravdivá, a to si myslím, že vládě hodně ubližuje,“ uvedl Kalousek s tím, že „propaganda vlády je často mimo“.

Vládu rovněž zkritizoval za z jeho pohledu neodpovědné hospodaření. Vyčítá jí zejména deficit státního rozpočtu, který je pro příští rok schválený se schodkem 252 miliard korun. Podle Kalouska by však deficit nakonec mohl být ještě podstatně vyšší, konkrétně deficitní hospodaření vlády odhaduje na 270 miliard.

Ještě horší by to však podle něj bylo, kdyby se moci ujala opozice. „Když si vezmete, co chce opozice, která byla proti snížení mimořádné valorizace důchodů, stála proti (konsolidačnímu) balíčku a napočtete si, co bylo v rozpočtu opozice, tak nejsme na 270, ale na 400 miliardách,“ zmínil ve Kalousek.

„Rozpočtově odpovědná síla dnes opravdu v Poslanecké sněmovně není, ale ta vláda je pořád rozpočtově odpovědnější než opozice,“ doplnil k tématu Kalousek.

Tagy:
propaganda státní rozpočet Miroslav Kalousek TOP 09 Petr Fiala Partie Terezie Tománkové koalice vláda Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu