Chraňte svého mazlíčka: Prevence proti klíšťatům je důležitější, než se může zdát

Odborník na výživu psů radí

Chraňte svého mazlíčka: Nebezpečí spojené s klíšťaty

Každý, kdo má mazlíčka, to asi zná. Vrátíte se z procházky nebo klidně jen ze zahrady a při hlazení narazíte na klíště. No tak se nasaje a odpadne, říkáte si? Ne, důležité je, aby se vůbec nepřisálo, a to kvůli nebezpečným nemocem.

Nebezpečné nemoci

I když je majitelům často nepříjemnější narazit na blechu v kožichu, tak klíště může nadělat daleko větší problémy.

Jedná se o nemoci jako babezióza, erlichióza, lymská borelióza, tularémie a podobně. Dávno už neplatí, že jsou klíšťata nebezpečná jen v zahraničí. A odborníci parazitologové se shodují na tom, že budeme brzy muset mazlíčky chránit celoročně, a to i v zimě. Chybí totiž holomrazy, které by klíšťata zničily a díky teplejším zimám na nás nebezpečí číhá daleko dříve než na jaře. Letošní lednové počasí toho bylo důkazem.

Repelentní antiparazitní obojek Foresto existuje na trhu pro kočky a malé psy o váze do 8 kg a i psy nad 8 kg. Obojek proti blechám a klíšťatům chrání vašeho psa a kočku tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Tak vašeho mazlíčka chrání před nemocemi, která tito parazité mohou přenášet. Lze ho využít jako součást léčby alergické dermatitidy vyvolané blechami (FAD).

Přečtěte si o Forestu více

Lidé méně často ví, že klíště musí vystřídat tři hostitele, aby se stalo přenašečem. Pokud se přisaje, nemoc se může přenést okamžitě anebo v řádu několika málo hodin, je tak ideální s vyndáním klíštěte neotálet. Na těle hostitele se drží nejen zpětnými háčky, ale i substancí podobnou lepidlu, a proto je tak obtížné ho vyndat.

Nejvhodnější je na to speciální háček, který pořídíte v prodejnách se zvířecími potřebami, vsune se pod klíště, párkrát zakýváme a je venku. Navíc vašemu pejskovi zůstane i srst (což nebývá tak časté u vyndání pomocí pinzety) a za to vám poděkuje.

Očkování jen proti borelióze

Očkování pro pejsky existuje pouze proti lymské borelióze. Pokud je tedy očkovaný, i tak je nutná další prevence. Očkování totiž nepůsobí proti ostatním onemocněním.

Vhodnou prevencí je spot on nebo obojek. U tablet je nevýhodou, že se klíště musí přisát, aby následně odpadlo. U obojku Foresto i spot onu Advantix, které jsou repelentní, nedojde k přisátí a tak ani k přenosu nemocí.

Obojek Foresto je oblíbený, protože mazlíčka ochrání až na 8 měsíců, a tak nám pokryje tu „celoroční“ ochranu proti klíšťatům. Mohou ho navíc mít i kočky, protože neobsahuje pro ně jedovatý permethrin. Je sice voděodolný, ale u pejsků, kteří se musí častěji koupat a šamponovat, je lepší ho sundávat.

„Často se setkávám s nemocemi, která klíšťata přenášejí. Jedno klíště navíc může přenést více nemocí. Měli jsme třeba případ bernského salašnického psa, který měl po otestování na boreliózu, na kterou jsme měli podezření, další dvě nemoci. Opravdu to není legrace,“ varuje veterinární lékařka Michaela Riedlová.

Upozornění

Foresto 1,25 g + 0,56 g obojek pro kočky a psy ≤ 8 kg a Foresto 4,50 g + 2,03 g obojek pro psy > 8 kg jsou veterinární léčivé přípravky. Pečlivě čtěte příbalovou informaci. Foresto, Elanco logo - šikmý pruh jsou obchodní značky ve vlastnictví společnosti Elanco nebo jejích obchodních poboček. Email: veterina_cz@elancoah.com ©2024 Elanco  PM-CZ-24-0018

Advantix roztok pro nakapání na kůži – spot-on pro psy do 4 kg, od 4 do 10 kg, od 10 do 25 kg, od 25 do 40 kg, od 40 do 60 kg je veterinární léčivý přípravek. Informace vychází ze schváleného SPC. Před použitím pečlivě čtěte příbalovou informaci. Advantix je obchodní značka ve vlastnictví společnosti Elanco nebo jejích obchodních poboček. Logo Bayer a Bayer kříž jsou obchodní značky ve vlastnictví společnosti Bayer. PM-CZ-22-0154

Tagy: