Chtěl léčit homosexualitu speciálními terapiemi. Teď známý kněz přiznal, že je sám gay

K homosexualitě se přiznal bývalý známý maďarský kněz András Hodász, ten přitom před časem hovořil o tom, že je možné fyzickou náklonnost ke stejnému pohlaví léčit. Zasadil tak tvrdou ránu tamním politickým předákům, kteří proti komunitě LGBTI+ razantně vystupují.

Hodász se k homosexuální orientaci přiznal na sociální síti Instagram den před zahájením pochodu Budapest Pride. Ten se, stejně jako akce Prague Pride, koná na podporu gayů a leseb. Učinil tak v reakci na dotaz jednoho z uživatelů.

„Dostal jsem zprávu, kde jsem tázán, zda jsem gay. Váhám, zda vůbec odpovídat. Je pro mě těžké to sdílet s vámi, protože je to částečně osobní, ale částečně i veřejná věc vzhledem k mému zázemí. Víte, že jsem se vždy snažil být rovným člověkem a budu jím i teď: ‚Ano‘,“ napsal na závěr svého textu Hodász. O coming outu informují maďarská média v čele s portálem Telex.hu.

Ke své zprávě doplnil, že mu dlouho trvalo si svoji homosexuální orientaci přiznat. Prý mu pomohlo, když se před časem rozhodl ukončit své působení coby katolický kněz. To přitom bylo značně kontroverzní.

Hodász totiž v Maďarsku proslul coby duchovní, který měl kuriózní pohled na homosexualitu. Před několika lety v televizi prohlásil, že by se náklonost ke stejnému pohlaví dala léčit prostřednictvím konverzních terapií.

Nyní pracuje v kavárně a natáčí videa na YouTube. V jednom z nich Hodász přiznal, že byl jako chlapec sexuálně zneužit knězem.

Europoslanec skončil s hanbou

Pikantní je, že Hodász není prvním Maďarem, který se v nedávné době přiznal k homosexualitě, přestože v minulosti tvrdě proti LGBTI+ komunitě vystupoval.

Proslul tak i někdejší europoslanec Jószef Szájer, který dokonce do maďarské ústavy před několika lety přidal pasáž, že manželství je svazkem striktně mezi mužem a ženou. I kvůli tomu je v Maďarsku dodnes zakázáno, aby gayové či lesby mohli manželství uzavírat.

Na konci roku 2020 ho policisté v belgickém Bruselu zadrželi, když se snažil utéct z noční gay party. V té době byly jakékoliv shromažďovací akce kvůli pandemii koronaviru zakázané. Szájer nakonec s ostudou rezignoval na své funkce a opustil politiku. Podle dostupných informací je stále ženatý. O Szájerově případu jsme informovali zde.

Tagy:
Instagram YouTube Maďarsko Brusel homosexualita LGBT József Szájer pandemie covidu-19 Prague Pride