Zásah strážníků v Uherském Hradišti: Nešlo o rebelství, brání právník známého rappera

Muž, proti kterému na začátku března v Uherském Hradišti ostře zakročili strážníci, protože byl bez roušky, prožil podle svého právního zástupce nelehký měsíc. Potyčka na rušné ulici mu prý přinesla obrovskou vlnu negativních reakcí. Vedení policie zákrok strážníků posuzovalo a podle jejich závěrů bylo jednání hlídky v pořádku.

Ještě před deseti lety dobýval Martin Z. z Uherského Hradiště internet jako člen hiphopové skupiny DeFuckTo. V posledních týdnech ale koluje po sítích zcela jiné video, ve kterém také výrazně figuruje. A ačkoliv má podobnou sledovanost, raději by se bez něj obešel. Na ulici proti němu brutálně zakročili strážníci, když si odmítal nasadit roušku. Celému zákroku přihlížel jeho tříletý syn.

Podle policie byl zákrok v pořádku. „Strážníci postupovali v souladu se zákonem,“ uvedla tisková mluvčí policie Simona Kyšnerová. Právníci si ale myslí něco jiného. „S výsledkem šetření nejsme spokojeni. Náš názor je, že k porušení zákona došlo,“ ohradil se právník Filip Petráš.

Podle advokáta bývalého rappera se oficiální verze celého případu liší v jednom zásadním aspektu. Strážníci totiž uvádí, že Martin Z. chtěl místo opustit, což Petráš popírá. „Pouze uvedl, že syna usadí do auta. Zákrok ze strany strážníků nějak gradoval, tak nechtěl, aby tomu byl syn přítomen. Chtěl ho usadit do auta a pak se pobavit o možných důsledcích,“ vysvětlil Petráš, který zároveň vyloučil, že by šlo o cílenou provokaci.

„Já si nemyslím, že se jednalo o rebelství. Došlo k nešťastné shodě okolností, kdy klient nedokázal domyslet, že by reakce mohla být až tak dramatická nebo agresivní,“ dodal Petráš. Martin Z. ale nechce diskutovaný případ dál hnát k soudu.

Tagy: