Za porušení restrikcí až milionová pokuta. Právníci řekli, komu hrozí tvrdší postih

Tvrdší tresty pro lidi, kteří porušují vládní opatření. Takovou možnost přinese podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) pandemický zákon. Po nedělním konci nouzového stavu se jím začne řídit život v Česku. V krajním případě bude možné udělit i milionové pokuty. Zákon ale počítá i s vyššími sazbami u krádeží, které budou souviset s výjimečnou epidemickou situací.

Konec nouzového stavu neznamená konec protiepidemických opatření. Vláda varuje, že porušování nařízení se lidem naopak může od pondělí ještě prodražit. Postihu se navíc už jen tak někdo nevyhne.

„Nebude se opakovat to, že podle krizového zákona část těch lidí, kteří opatření porušovali, bylo možné stíhat a postihovat a část nikoliv. V pandemickém zákoně už je to vyřešené a sazby jsou tam u fyzických osob do tří milionů, u právnických do pěti,“ varoval ministr vnitra Jan Hamáček.

Právník Pavel Sorokáč si ale nemyslí, že by úřady hned sahaly k nejvyšším pokutám. S tvrdším postihem však musí počítat ti, kteří budou nařízení porušovat opakovaně. „Přestupky se budou zapisovat do rejstříku přestupků a na základě toho bude samozřejmě přehled o tom, kdo se jak chová. A podle toho se budou ukládat tresty,“ vysvětlil Sorokáč.

Testy budou přísnější i u trestných činů souvisejících s pandemickou pohotovostí a s dopadem na zdraví a život společnosti, a to třeba u krádeží zdravotnických pomůcek.

Počet krádeží klesl

Počet všech trestných činů krádeže v Česku ale podle policejních statistik mezi roky 2019 a 2020 o přibližně 10 procent klesl, a to ze zhruba 60 na 45 tisíc. To však podle policie nemusí nutně souviset jen s tím, že by vyšší sazby v době epidemie pachatele odrazovaly.

„V drtivé většině případů žádná zvýšená sazba roli nehrála. Pachatelé uváděli, že jídlo, případně drogistické potřeby, si potřebovali obstarat a nehleděli vůbec na to, jakým způsobem a do jaké výše je sazba ukotvena v trestním zákoníku,“ podotkl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Méně krádeží mohlo podle policie souviset s nuceným snížením pohybu lidí nebo se zvýšením hranice pro trestný čin krádeže. Ta se totiž v říjnu loňského roku posunula z pěti na 10 tisíc korun.

Tagy: