Prague Lions hasí těžkou krizi: Chybějící výplaty hráčů, konec kouče-misionáře „kvůli zdraví“

Slavný český klub amerického fotbalu Prague Lions bojuje s těžkou krizí. Tým delší dobu trápí finančními problémy – hráči několik měsíců nedostávali výplaty, a dokonce jim kvůli finančním problémům chybělo zápasové vybavení. Některým z nich došla trpělivost a dobrovolně odešli, po 20 letech skončil i hlavní trenér a tvář klubu Zach Harrod. Prezident Lvů Michal Kozlíček CNN Prima NEWS sdělil, že všechny závazky vůči mužstvu již byly splněny.

Při zmínce o americkém fotbalu v Česku se většině lidí vybaví právě klub Prague Lions. Aby také ne, když jde o nejstarší tým v tuzemsku a několikanásobného mistra české ligy! Léta v jeho čele stál Američan Zach Harrod, hlavní trenér i muž mnoha dalších funkcí. S týmem pro letošní sezonu opustil nejvyšší českou soutěž a zamířil do Evropské ligy fotbalu (ELF). Jenže zároveň nastala krize...

Zdroj z prostředí klubu, jenž si nepřál být jmenován, CNN Prima NEWS řekl, že situace začala drhnout již na podzim. Klíčovým faktorem se staly chybějící finance. Vedení celku v čele s Harrodem mělo hráčům tvrdit, že peníze od amerických investorů jsou na cestě a brzy zamíří i na účty členů kádru.

Podle výpovědi však byla realita jiná. Jako předzvěst problémů se ukázala skutečnost, že hráčům před sezonou nedorazily nové helmy v klubových barvách. Při přípravě proto používali vlastní. „Týmová videa zachycovala tréninky, na kterých jsme měli helmy třeba ve 12 různých barvách. Celé to působilo neprofesionálně,“ sdělil anonymní zdroj CNN Prima NEWS.

Tým přilby nedostal ani pro první zápas sezony. Situace byla tehdy vyřešena trochu bizarně. Výbavu pro Prague Lions půjčil jiný celek s podobnými klubovými barvami z ELF – Hamburg Sea Devils. „Liga nařídila Hamburku vracejícímu se z Vratislavi, aby se jeho lidé zastavili v Praze a nechali zde helmy,“ popsal zdroj. Pouze se přelepilo logo.

Tým se vzepřel

Někteří hráči prý byli bez výplaty od května. Většina členů kádru má sice mimo americký fotbal také civilní zaměstnání, a několikaměsíční výpadek se jich tudíž tolik nedotkl, avšak ti, kteří mimo působení v Prague Lions žádnou jinou práci nedělali, na tom byli hůře. Klub jim zajišťuje nájemní bydlení, i tam prý ale finance chyběly.

Kouč Harrod údajně mezitím i nadále ujišťoval své svěřence, že investoři peníze pošlou a situace se vyřeší. Nakonec mělo být řečeno, že finance na úhradu výplat a faktur za vybavení dorazí nejpozději začátkem července. To se nestalo. „Hráči následně odmítli trénovat a požadovali po vedení klubu písemné potvrzení, že faktury byly uhrazeny a peníze již skutečně míří na účet klubu,“ prozradil redakci zdroj z prostředí klubu. Doplnil, že investor, kterého Harrod domlouval z USA, peníze prý neposlal, protože je v danou chvíli neměl a teprve je musel získat.

Do celé záležitosti se vložil i ligový komisař ELF Patrick Esume, který si s hráči Prague Lions volal a měl je přesvědčovat, ať nastoupí do zápasu s maďarským týmem Fehérvár Enthroners. Minulý pátek před plánovaným nedělním střetnutím následně americký trenér na své funkce v klubu po zhruba 20 letech rezignoval. Hráči si následně v kabině odhlasovali, že kvůli sporu s vedením a koučem Harrodem do duelu nenastoupí.

„Prague Lions si tento týden prochází významnými změnami v trenérském štábu i managementu, které nám bohužel nedovolí odcestovat k duelu a splnit naše závazky,“ psali představitelé klubu na sociálních sítích v sobotu. Tým mezitím podle informací CNN Prima NEWS opustila zhruba desítka hráčů.

Šéf klubu: Hráči výplaty již dostali

Prezident Prague Lions Michal Kozlíček pro CNN Prima NEWS řekl, že se nyní situace již podstatně zlepšila. „Všichni hráči už dostali výplaty, to je prvotní předpoklad fungování klubu,“ sdělil Kozlíček redakci. Dodal, že závazky k nákupu vybavení včetně výše zmiňovaných helem již měly být vyřešené. Vyjádřil se i k pokrytí nájemného bydlení pro hráče. „K nějakému zpoždění zaplacení nájmu dojít mohlo, ale všechno už je určitě doplacené,“ doplnil klubový šéf.

Ten již dříve uvedl, že Harrod coby kouč skončil kvůli „špatné atmosféře uvnitř klubu“. Připustil, že roli hrály i peníze, které kouč sliboval. „Nicméně s financemi byl problém od začátku,“ konstatoval Kozlíček s tím, že podle původní dohody měl až 50 procent akcií převzít investor ze zámoří, přičemž Harrod by se stal menšinovým akcionářem.

Klub kvůli nynějším problémům přišel o několik hráčů. Podle Kozlíčka se už do mužstva nevrátí, ale  měla by být již částečně zajištěna náhrada. Prezident ujistil, že by se finanční trable neměly nijak dotknout třeba mládežnických týmů. Zároveň očekává, že Prague Lions sezonu v ELF dokončí a v Evropě budou působit i v budoucnu. „Tím, že jsme získali schopného a solidního investora, tak by to mělo být v pořádku, protože nastaví takové procesy, abychom se do podobné situace už nedostali,“ dodal Kozlíček.

Redakce CNN Prima NEWS s žádostí o komentář oslovila i končícího kouče Harroda, ten mezitím zrušil většinu svých profilů na sociálních sítích a odmlčel se. Nakonec zaslal vyjádření e-mailem. „Pokud vím, tak naši hráči již dostali zaplaceno a všechno s nimi by mělo být vyřešené. Kromě toho jsem se nikdy v rámci organizace nestaral o finance, nicméně jsem po několik posledních měsíců neúnavně pracoval na investorech pro tým,“ reagoval americký trenér a dodal, že za zhruba 20 let práce pro klub se skrz něj nijak neobohacoval.

Doplnil, že z postu hlavního kouče týmu odstoupil na „žádost své manželky kvůli svému zdraví a zdraví své rodiny“. Na doplňující otázky CNN Prima NEWS Harrod do vydání článku nereagoval.

Koučink pod záštitou misionářství

Zajímavostí je, že Harrod do České republiky trénovat americký fotbal vyrazil pod kuriózní záštitou. Přijel sem totiž jako misionář. Jednotlivé hráče chtěl přesvědčit, aby konvertovali ke křesťanství.

„Dělal to hodně sympaticky. Tím, jak ukazoval, že je dobrý člověk, a ostatním lidem zlepšoval život, je chtěl nenápadně nalákat. Nikomu nic nevnucoval a myslím, že spousta kluků ani neví, že to je důvod, proč je v České republice,“ popsal pro CNN Prima NEWS prezident sportovního klubu Kozlíček.

Sám Harrod i přes svoji misijní práci získával peníze od přispěvovatele americké organizace Converge. Zmíněný zdroj redakci sdělil, že kouč měl během uplynulých měsíců týmu finančně přispět na vybavení. Klubem však placen nebyl, jeho příjmy prý přicházejí pouze prostřednictvím Converge. Organizace na dotazy CNN Prima NEWS nereagovala. Kouč Harrod neupřesnil, zda z peněz misijní společnosti financoval klub.

Tagy: