Chybí zdraví, nebo forma. Od Krejčíkové a spol. je lepší před Paříží nečekat zázraky

V Paříži už je vše připraveno na tenisový svátek – antukové Roland Garros. Nelze zapomenout na to, jak senzační jízdu na tomto místě loni vystřihla Barbora Krejčíková a podmanila si singlovou i deblovou soutěž. V pavouku druhého grandslamu sezony figuruje i nyní. Ale čekat obhajobu? To se vzhledem k okolnostem příliš nehodí. Stejně jako úspěch jakékoliv další hráčky z běžně silné české skvadry.

Antuka zatím v roce 2022 tenistkám z tuzemska příliš nevoní. Samozřejmě, vše se může na Roland Garros změnit, nicméně pozitivních signálů před pařížským grandslamem příliš mnoho nepřichází.

V posledních letech si čeští fanoušci zvykli, že na každém grandslamu může přijít od některé z mnoha skvělých domácích hráček mistrovské tažení. Od Karolíny Plíškové, Petry Kvitové, Barbory Krejčíkové nebo třeba Markéty Vondroušové. Zásoba tenistek s potenciálem na celkové vítězství na velkém turnaji byla neobvykle mohutná.

Ale teď je situace následující:

Loňská královna akce v Paříži Krejčíková by sice vzhledem k rok starému počinu a druhému místu v žebříčku WTA měla figurovat mezi favoritkami na triumf. Nicméně nyní nastoupí s tím, že poslední zápas hrála na konci února v Dauhá a kurty s oranžovou drtí si v zápasovém rytmu zatím letos neosahala. Kurýrovala totiž zraněný loket a její forma představuje velkou neznámou. Coby úřadující šampionka přitahuje obrovskou pozornost, ale nebyl by důvod ke kritice, pokud by se pakovala již v úvodních kolech.

Zdravotní lapálie musela v nedávné době přetrpět i česká dvojka Karolína Plíšková. Přišla o úvodní grandslam sezony Australian Open, když upadla v posilovně a zlomila si pravou ruku. Na túru se vrátila začátkem března a započala tím výsledkové trápení. Konkrétně na antuce měla do tohoto týdne bilanci dvou výher v šesti zápasech. Až teď na generálce před Roland Garros ve Štrasburku – kde ale chybí velká část nejlepších tenistek světa, protože už se připravují v Paříži – přichází u loňské finalistky Wimbledonu pozitivní záchvěv.

Ve znamení nezdarů se nese antukové počínání i u Petry Kvitové. Tři turnaje na dvorcích se sypkým povrchem, tři porážky v úvodním kole. Dlouholetá členka elitní desítky žebříčku se propadá pořadím – momentálně se nachází ve čtvrté desítce.

Kvitové v rankingu dýchá na záda Markéta Vondroušová. Mohla by to být klidně další aspirantka na turnajový vavřín, vždyť si v roce 2019 na Roland Garros zahrála finále. Ale kvůli zranění a operaci zápěstí se stříbrná medailistka z her v Tokiu z turnaje nejvyšší kategorie odhlásila.

Že umí na nejprestižnějších podnicích „kousat“ i Karolína Muchová, ukázala loni na Australian Open, na kterém doputovala až do semifinále. Nicméně od loňského léta musela dlouho pauzírovat, comeback zažila až v březnu a zatím to vzhledem k výsledkům je stále spíše adaptační fáze.

Zdraví dopřálo zatím jediný antukový turnaj v sezoně Kateřině Siniakové, u Terezy Martincové je sice tělo poslušné, avšak všechny čtyři zápasy na pomalém povrchu v hlavní soutěži turnajů prohrála.

Marie Bouzková – 68. žena žebříčku – má v roce 2022 příznivou bilanci 21 výher a 8 porážek, ale na grandslamech doposud brala jen dvě vítězství.

Zbývá zmínit mladičkou Lindu Noskovou. V 17 letech od ní není možné čekat velké věci. Vždyť už jen účast v hlavní soutěži je obrovským úspěchem. Premiérový start na „majoru“ si vysloužila spanilou kvalifikační jízdou.

U zavedenějších českých jmen ale platí, že buď nehrají, nebo nevítězí. Tentokrát se musí fanoušci s očekáváními krotit.

Los 1. kola Roland Garros

  • Barbora Krejíčková (2.) – Diane Parryová (FRA, 96.)
  • Karolína Plíšková (8.) – Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 142.)
  • Petra Kvitová (34.) – Anna Bondárová (HUN, 67.)
  • Kateřina Siniaková (47.) – Petra Martičová (CRO, 70.)
  • Tereza Martincová (55.) – Shelby Rogersová (USA, 51.)
  • Marie Bouzková (68.) – Lauren Davisová (USA, 90.)
  • Karolína Muchová (79.) – Carole Monnetová (FRA, 249.)
  • Linda Nosková (185.) – jako kvalifikantka čeká na soupeřku

Tagy: