Chystá se nejdražší trenérský přestup v historii fotbalu. Půjde až o 30 milionů eur

Julian Nagelsmann se může stát nejdražším fotbalovým trenérem světa. Stačí, aby kývl na nabídku Bayernu Mnichov a do pohybu se dají desítky milionů eur. Podle německého tisku by si Nagelsmannům současný zaměstnavatel RB Lipsko mohl přijít až na 30 milionů eur, v přepočtu více než tři čtvrtě miliardy korun. Šlo by o nejvyšší částku, která by kdy byla vyplacena za přestup fotbalového kouče.

Bayern Mnichov přijde po sezoně o trenéra Hanse-Dietricha Flicka, který minulý týden požádal o předčasné ukončení smlouvy s platností do 30. června 2023. A následně by měl po mistrovství Evropy převzít německou reprezentaci. Vedení Bayernu Mnichov proto již nyní shání náhradu. Na nejvyšší příčce seznamu možných kandidátů se nachází právě Nagelsmann. I on má smlouvu do konce června 2023, ovšem bez výstupní klauzule, tedy bez pevně stanové částky, za kterou by byl volný.

Vedení Bayernu již kontaktovalo nejen samotného Nagelsmanna, ale také i ředitele RB Lipsko Olivera Mintzlaffa. Začínají jednání o výši odstupného. A trumfy drží v ruce právě Lipsko, které si může říct o téměř libovolnou částku. Nagelsmann se stal 11. února 2016 ve svých 28 letech nejmladším stálým hlavním trenérem bundesligového klubu, když u týmu TSG 1899 Hoffenheim nahradil odcházejícího Nizozemce Huuba Stevense. Během krátké doby si vybudoval díky své práci s mladými hráči respekt a také uznání v podobě smlouvy do 30. června 2019.

Rok před jejím vypršením se odhodlal k neobvyklému kroku a oznámil, že v Hoffenheimu absolvuje poslední sezonu a pak půjde do Lipska. A to přestože už tenkrát o něj stál nejen Bayern Mnichov, měl nabídku také z Borussie Dortmund, mluvilo se o zájmu Realu Madrid či Manchester City. On je všechny odmítl s tím, že jeho kariéra se musí vyvíjet postupně, že se na tak velké kluby ještě necítí a pokud by ve 32 letech trénoval Real Madrid, dosáhl by maxima. A prý by se nebylo kam posouvat.

Proto Lipsko, nový, rozvíjející se klub, ovšem s jasnou vizí do budoucnosti. Již během první sezony Nagelsmann dovedl tým, za nímž stojí rakouský miliardář Dieter Mateschitz a jeho výrobce energetického nápoje Red Bull, ke třetímu místu v bundeslize –⁠ a tudíž přímé kvalifikaci do Ligy mistrů. V té prošel až do semifinále, v němž vypadl s Paris Saint-Germain.

Tři kola před koncem probíhajícího ročníku německé bundesligy drží Nagelsmann s RB Lipsko druhé místo, bod mu schází k jistotě, že ho udrží, i k tomu, že opět postoupí do základní skupiny Champions League pro sezonu 2021–⁠2022.

V ní však s největší pravděpodobností již nepovede RB, ale Bayern. Mnichovský deník TZ napsal, že vyjednávání začíná na 20 milionech eur odstupného. Nejčtenější německý list Bild oznámil, že podle jeho informací požaduje RB Lipsko za Nagelsmannovo uvolnění 30 milionů eur, zhruba 780 milionů korun. V obou případech by se jednalo o rekordní sumu, kterou kdy některý fotbalový klub zaplatil v případě přestupu trenéra.

Přestože se Bayernu daří již léta ekonomicky velmi dobře, každým rokem navyšuje obrat i zisk, nehodlá jeho vedení být tím, kdo jenom platí. To naznačil i šéf bavorského klubu Karl-Heinz Rummenigge. „Pokud bychom měli vyslyšet přání trenéra Flicka o ukončení smlouvy, musejí všechny strany najít takové řešení, aby i Bayern byl spokojený,“ citoval Rummeniggeho nedělní Bild.

To znamená, že klub očekává od Flicka nějakou protislužbu. Minimálně, že se vzdá části svého současného platu, který se odhaduje na osm milionů eur ročně. Případně odměny za zisk titulu ve výši 500 tisíc eur. Pokud by se Flick stal reprezentačním trenérem, dá se očekávat, že Bayern bude po Německém fotbalovém svazu požadovat nějaké odstupné. Protože Flick měl požádat o opuštění klubu právě kvůli národnímu týmu. To však rázně odmítl v pořadu „Blickpunkt Sport“ bavorské regionální televize BR svazový viceprezident Rainer Koch: „Německý svaz nezaplatí odstupné, protože to nikdy nedělal. Navíc jako obecně prospěšná společnost ani nemůže.“

Tagy:
Německo trenéři Real Madrid FC Bayern Mnichov trenér RB Lipsko Julian Nagelsmann přestup fotbal Hans-Dieter Flick Německý fotbalový svaz odstupné RB Leipzig Liga mistrů UEFA FC Bayern München TSG 1899 Hoffenheim Karl-Heinz Rummenigge