Vhodná pomoc i zbytečné rozhazování. Jak Češi hodnotí rodičovský příspěvek?

Rodinná pohoda na chatě. Znáte to také tak?

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu představila balíček, kterým chce zejména rodinám s dětmi pomoci zvládat rostoucí ceny. Každá domácnost s hrubým ročním příjmem nižším než milion korun by měla získat nárok na výplatu jednorázové částky pět tisíc korun na každé nezletilé dítě. Co na plán kabinetu říkají rodiny či ekonomové?

Nový zákon využije necelých 90 procent domácností. Tolik jich má podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) daleko nižší příjem než jeden milion korun čistého ročně. Patří mezi ně i Eliška z Českých Budějovic, která je matkou tří dětí.

Nejstarší chodí do školy, jedno do školky a s nejmladším je na mateřské dovolené. Její manžel studuje doktorát. Celkem by tak tato rodina měla dostat jednorázový příspěvek 15 tisíc korun.

„Do milionu za rok se určitě vejdeme, takže bychom ten příspěvek využili na pomůcky, které děti potřebují do školy, do školky, nebo na boty. Tyto výdaje jsou opravdu vysoké. Proto myslím, že jde o docela dobrou věc pro rodiče,“ uvedla matka. O něco méně se ale rozhodnutí vlády líbí ekonomům. Podle Lukáše Kovandy je příspěvek příliš plošný a pro nízkopříjmové rodiny nedostatečný.

Plýtvání penězi, tvrdí Kovanda

„Nejde o nejlepší cestu, protože peníze dostanou i poměrně bohaté rodiny. Lepší by bylo soustředit se opravdu na potřebné skupiny, čili na chudší domácnosti, a těm to třeba navýšit ještě výrazněji, než je pět tisíc korun,“ řekl ekonom s tím, že samotnému opatření nerozumí a považuje jej za plýtvání penězi.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou rodiče z příspěvku moci pokrýt náklady spojené s nástupem dětí do škol. „V okamžiku, kdy budeme mít tento zákon hotový a nachystaný systém, můžeme spustit výplatu tak, aby peníze dorazily nejpozději do konce srpna rodičům na účty,“ zmínil šéf lidovců. „Je to lepší než nic,“ zhodnotila stručně matka Eliška.

Tagy: