Přijít o plyn z Ruska? Účty by lidem narostly o další stovky procent, varuje ekonom

Plynové hořáky

Co Čech, to politik! (428)

Země Evropské unie se dostávají pod čím dál větší energetický tlak. Buď přistoupí na požadavky Moskvy a začnou platit za ruský plyn v rublech, čímž budou ještě více financovat ruské běsnění na Ukrajině, nebo podmínku odmítnou, a budou tak riskovat polský či bulharský scénář. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by odpojení Česka od ruského plynu mělo fatální následky.

Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí odůvodnilo tím, že oba státy odmítly platit v rublech. V médiích se nyní často spekuluje o tom, že by Kreml kromě Bulharska a Polska mohl na svůj seznam přidat i další státy Evropské unie včetně Německa, a tím pádem i Česka.

„Pokud bychom ztratili přistup k ruským zdrojům, plyn by skutečně byl nad zlato. Účty by tuzemským domácnostem narostly o další stovky procent. Řada lidí by obětovala zlatý prstýnek, aby měla znovu levný plyn jako před válkou,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Dilema, zda vyhovět ruským požadavkům a platit za plyn v rublech, však podle Kovandy česká vláda nemusí přímo řešit. „Pro nás je pozice výhodná. Není na nás břímě rozhodnutí, vezeme se s Německem. Českou vládu to vyvazuje z nepříjemného rozhodování v kritickém okamžiku. Vždy se můžeme vymlouvat na Němce,“ vysvětlil ekonom.

Poukázal tak na fakt, že zemní plyn z Ruska proudí nejdříve baltským plynovodem Nord Stream 1 do Německa a odtamtud pak do Česka. Státy Evropské unie nadále odmítají za ruský plyn platit v rublech. Vydrží však tlak, který Moskva vyvíjí? Německá vláda už zmínila, že ji zastavení dodávek do Polska a Bulharska velmi znepokojuje.

Polsko na rozdíl od Německa i Česka v posledních letech výrazně pracovalo na tom, aby se závislosti na ruských palivech zbavilo. Varšava konec ruského plynu plánovala bez ohledu na vývoj situace oznámit do konce tohoto roku.

Tagy: