Nic takového jsem neradil, říká Jurečkův poradce. Experti hodnotí 5 tisíc rodinám s dětmi

Petr Fiala, předseda vlády

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu večer představil balíček, kterým chce zejména rodinám s dětmi pomoci zvládat rostoucí ceny energií, bydlení a v neposlední řadě také potravin. Každá domácnost s čistým ročním příjmem nižším než milion korun by měla získat nárok na výplatu jednorázové částky pět tisíc korun na každé nezletilé dítě. Jenže z řad ekonomů zaznívá na adresu vlády drtivá kritika. A dokonce i od těch, kteří Fialovu kabinetu sami radí.

„Jenom pro jistotu. Nic takového jsem nikomu neradil,“ napsal na Facebook ekonom z institutu CERGE-EI Filip Pertold, který působí jako externí poradce ministerstva práce a sociálních věcí. Sám Pertold opakovaně zastává názor, že vláda má pomáhat cíleně lidem, kteří jsou současnou vlnou zdražování zasaženi nejvíce. Příspěvek ve výši pěti tisíc korun na každé nezletilé dítě, který představila vláda, ale bude moci čerpat až 90 procent rodin s dětmi. Právě kvůli příliš vysokému limitu příjmu, který kabinet stanovil na milion korun čistého ročně.

Ke kritice vlády se připojil také hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Podle něho se kabinet rovněž měl vydat cestou cílené pomoci. „Naše vlády neumí moc řešit věci systémově. Když neví, tak tam hodí rouškovné, pastelkovné apod. Přitom je potřeba dostat příspěvek na bydlení k těm, co na něj mají nárok, zvýšit životní minimum o 20 %, omezit exekuce... prostě řešit problém, ne ho jednorázově zalít 10 mld. CZK,“ napsal na Twitter.

O něco shovívavěji opatření hodnotí hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka. „V zásadě to kvituji a rozumím, že vláda chtěla pomoci ohroženým skupinám. Mrzí mě jen, že zatím cílí jen asi na 40 procent z nich a zapomněla na lidi v důchodovém a předdůchodovém věku. Ti mají na rozdíl od mladších lidí s dětmi výrazně menší šance vydělat si dodatečné peníze, přitom jejich náklady na živobytí rostou rovněž,“ řekl CNN Prima NEWS.

Podle Peterky ale aktuálně schválená jednorázová pomoc nebude mít proinflační dopad. „Jsou to sice další peníze vydané vládou, ale je to mnohem méně proinflační než případné plošné snižování daní,“ dodal Pavel Peterka.

To hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, který je zároveň členem poradního sboru premiéra, vládou představený balíček hájí. „Jde o pomoc zacílenou na střední třídu a rodiny s dětmi. Zatímco například seniorům se jejich penze valorizují ze zákona automaticky, u státní pomoci rodinám s dětmi takový mechanismus neexistuje,“ řekl CNN Prima NEWS.

Kalousek: Financujeme to na dluh

Podle Křečka si veřejné finance mohou takovou pomoc dovolit. „10,5 miliardy korun je jednorázový příspěvek, který nezatěžuje veřejné rozpočty do budoucna. Balíček je nastaven tak, aby rodinám s dětmi pomohl ještě před začátkem nového školního roku. To je období zvýšených výdajů souvisejících se školou nebo dětskými kroužky,“ dodal Křeček s tím, že vláda rozhodně nepomáhá těm nejbohatším. „A také utlumí hlasy, které říkají, že vláda nic nedělá ‚pro naše lidi‘,“ uzavřel Štěpán Křeček.

Do vlády Petra Fialy se na sociálních sítích opřel bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem. S touhle falešnou ‚podporou rodin‘ se nikdy nesmířím,“ napsal na Twitter.

Ještě ve středu dopoledne Kalousek vyjadřoval naději, že kabinet se k takovému balíčku neuchýlí. „Obávám se, že většina kroků, které vláda zvažuje (sleva na dani, rodičovský příspěvek…) jsou čistě proinflační. Snad se jich zdrží,“ uvedl někdejší šéf státní kasy na Twitteru.

Tagy: