Čína den před sjezdem komunistické strany hrozí Tchaj-wanu: V nouzi použijeme násilí

Čína si vyhrazuje právo použít proti Tchaj-wanu v krajním případě a při závažných okolnostech sílu, první volbou je ale pro ni mírové znovusjednocení. V sobotu to podle agentury Reuters řekl mluvčí Komunistické strany Číny.

Znovusjednocení Číny a Tchaj-wanu je podle Pekingu v zájmu všech, včetně tchajwanských obyvatel, řekl mluvčí na tiskové konferenci v hlavním městě. Konala se den před zahájením sjezdu vládnoucí strany.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

V neděli začne v Pekingu týden trvající 20. sjezd Komunistické strany Číny, na kterém bude pravděpodobně zvolen na třetí funkční období prezident Si Ťin-Pching. Čínští prezidenti jsou v úřadu pět let.

Mluvčí strany v sobotu znovu hájil takzvanou politiku nulového covidu a s ní spojená přísná opatření, včetně uzavírání milionů lidí do karantén při výskytu minimálního počtu nakažených.

V zemi podle něj žije mnoho starých lidí a různé její části jsou nerovnoměrně rozvinuté. „Reakce na nemoc COVID-19, jakou Čína zvolila, se ukázala být co do nákladů nejužitečnější,“ tvrdí mluvčí.

Podle agentury DPA nicméně slíbil lepší koordinaci epidemických opatření a sociální a hospodářské politiky.

Tagy: