Nedotýkejte se cizinců, radí kvůli opičím neštovicím „čínský Prymula“. Varování má háček

Vyhněte se kožnímu kontaktu s cizinci a zabráníte tím šíření opičích neštovic. S takovým doporučením přišli čínští epidemiologové, kteří upozornili na první případ nákazy v pevninské Číně poté, co infikovaná osoba přicestovala ze zahraničí. Jejich rada sklidila mezi cizinci i jejich přáteli velkou bouři. O to víc je překvapilo následné vysvětlení, se kterým přišly místní úřady – varování má totiž souviset s pohlavním stykem.

První potvrzená nákaza opičími neštovicemi v pevninské Číně nenechala tamní veřejnost v klidu. Země, která stále prosazuje strategii nulové tolerance ke covidu, ukázala prstem na cizince. Hlavní čínský epidemiolog Wu Cun-jou totiž vyzval Číňany, aby se vyhýbali tělesnému kontaktu s cizinci a zabránili tak šíření opičích neštovic.

„Abychom zamezili možné nákaze a abychom udrželi náš zdravý životní styl, doporučujeme vyhýbat se přímému kožnímu kontaktu s cizinci,“ uvedl v sobotu Wu Cun-jou, hlavní epidemiolog z Čínského centra pro kontrolu a prevenci chorob (CCDC) na své oficiální stránce na sociální síti Weibo. Stejně tak by se podle něj měli lidé vyhýbat takovému kontaktu s osobami, které byly v posledních třech týdnech v zahraničí.

Wuova výzva byla o víkendu na sociálních sítích hojně sdílena, komentáře pod ní ale byly v neděli zablokovány. Někteří lidé se v reakcích na zprávu ptali, proč by cizinci měli být považováni za rizikovější než Číňané, když mnozí žijí v Číně dlouhodobě a v poslední době nesměli zemi opouštět kvůli covidové pandemii.

„Zdálo se mi, že je to úplná blbost, když jsem o tom doporučení slyšel poprvé. Ale víme, jak to s Čínou občas je. I když šlo jen o radu, radši jsem zavolal na úřady, zda nevešla v platnost nějaká nová opatření proti šíření opičích neštovic. Když jsem se ptal na důvody, proč by se mi měli lidé vyhýbat, nechtěli být po telefonu příliš sdílní. Poté mi vysvětlili, že nejde ani tak o kožní kontakty jako spíše o soulož s cizinci,“ popsal redakci CNN Prima NEWS britský učitel angličtiny Jason Wang, který dlouhodobě žije ve městě poblíž Šanghaje.

Absurdní a mimo mísu, zuří cizinci v Číně

První nákazu opičími neštovicemi čínští hygienici zaznamenali u 29letého muže, který přicestoval do města Čchung-čching ze Španělska. Ještě předtím ale strávil nějaký čas v Berlíně, kde měl údajně pohlavní styk s jiným mužem. Předtím nebylo příliš jasné, kdo byl nakaženým pacientem, než CCDC potvrdilo, že šlo o čínského občana.

Podle Wanga podobné vysvětlení dostalo více jeho známých, kteří se narodili mimo pevninskou Čínu. Doporučení epidemiologa všechny do jednoho pobouřilo. „Jako kdyby opičí neštovice nemohli šířit Číňané. Je to absurdní. Rád bych také podotkl, že taková nesmyslná rada nenaštvala jen nás, ale také naše blízké a přátele. Všem přijde takové prohlášení úplně mimo mísu,“ sdělil rozhořčeně redakci.

Dodal, že se podobně Číňané chovali i na začátku pandemie koronaviru, kdy docházelo k „rasistickým doporučením“, aby lidé omezil styk se zahraničními turisty a cizinci obecně. Říše středu dokonce zveřejnila analýzu, podle níž mohl COVID-19 pocházet mimo jiné z České republiky. Podobná doporučení, která mířila proti cizincům, se objevila rovněž v dalších asijských zemích během první covidové vlny v roce 2020. Výjimkou nebyla ani Indonésie či Japonsko.

„Viděl jsem na čínských sociálních sítích, že lidé hojně sdíleli zmíněnou radu epidemiologa a vysmívali se mu. Cenzoři ale příspěvky poměrně rychle odstranili. Tak snad se neocitneme v hledáčku,“ konstatoval Wang.

„Samozřejmě, že mi taková prohlášení vadí. Už tak na mě koukají lidé divně, že nejsem Číňanka. Jen doufám, že podobné rady nevyvolají nějakou nenávist vůči nám,“ doplnila jeho kamarádka Natalia Wight, rodačka z australského Sydney. „Připomíná mi to začátek koronavirové pandemie, kdy se někteří lidé v zámoří ze strachu vyhýbali všem Číňanům,“ citovala americká stanice CNN připomínku jednoho z uživatelů sociální sítě Weibo.

Česko už má první oběť

Opičí neštovice se od května začaly šířit v takzvaných neendemických oblastech, tedy takových, kde se vir původem z Afriky dříve nevyskytoval. Alespoň jeden případ už ohlásilo kolem devadesáti neendemických zemí z celého světa, celkem se potvrdilo přes 60 tisíc nákaz. Nejvíce jich registrují Spojené státy, Španělsko, Brazílie a Německo.

Nemoc se šíří těsným kontaktem. Mezi její příznaky patří horečka, bolesti hlavy a vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a pak se šíří po zbytku těla. Česká republika nedávno oznámila první oběť, která zemřela s nákazou opičích neštovic.

„Pacient zemřel na pneumonii, tedy zánět plic, a měl další choroby včetně HIV,“ upřesnil zdravotní stav nakaženého muže mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Infekce opičími neštovicemi u tohoto pacienta proběhla již před několika týdny a nebyla příčinou úmrtí,“ doplnila Fakultní nemocnice Bulovka, kde byl pacient hospitalizovaný.

Tagy: