Civilisté? Ať se o ně postará OSN. Tunely v Gaze mají chránit jen ozbrojence, hlásí Hamás

Představitel Hamásu Musa Abú Marzuk v rozhovoru pro ruskou propagandistickou televizi RT prohlásil, že se jeho hnutí nemusí starat o ochranu civilistů v Pásmu Gazy. Podle něj je to starost Organizace spojených národů (OSN). Využít tunely pod Gazou prý mohou pouze ozbrojenci Hamásu.

Marzuk o užívání podzemní sítě tunelů pod Gazou promluvil v rozhovoru pro ruskou televizní stanici RT, dříve známou jako Russia Today, která je dnes jednou z hlásných trub propagandy Kremlu.

PODÍVEJTE SE: Odborník hodnotí postup izraelské armády v Gaze

„Vybudovali jsme tyto tunely, protože nemáme žádnou jinou možnost, jak se bránit před zacílením a zabíjením. Tyto tunely jsou určené k tomu, aby nás chránily před letadly. Uvnitř nich bojujeme,“ řekl představitel teroristického hnutí Hamás pro RT.

Rozhovor zaujal zahraniční média, například izraelský The Jerusalem Post.

Následně čelil dotazu, proč Hamás vybudoval stovky kilometrů tunelů, ale nijak v Pásmu Gazy neinvestoval právě například do krytů pro civilisty.

„Všichni vědí, že 75 procent obyvatel v Pásmu Gazy jsou uprchlíci, a je odpovědností OSN je chránit,“ reagoval Marzuk. Poté se zodpovědnost za civilisty ještě snažil přehodit na Izrael. „Podle Ženevských konvencí je odpovědností okupantů poskytovat jim všechny služby po celou dobu okupace,“ pokračoval představitel hnutí Hamás.

Izraelská armáda zahájila svoji očekávánou pozemní invazi do Pásma Gazy. Tunely patří mezi jednu ze zbraní ozbrojenců Hamásu. Izraelci už hlásili, že právě v tunelech se část ozbrojenců zabarikádovala a pálí na invazní síly.

Tagy:
OSN Izrael rozhovor tunel Pásmo Gazy Hamás Izrael Gaza Moskevský Kreml The Jerusalem Post