Bahno, popadané stromy a rozbité střechy. Hasiči bojovali s následky bouřek

Hasiči bojují s následky bouřek.

Česko zasáhly velmi silné bouřky

Hasiči v sobotu odpoledne a večer po bouřkách ve Zlínském kraji čerpali vodu ze sklepů a garáží. Odklízeli také popadané stromy a čistili ucpané propusti. V souvislosti s odstraňováním následků počasí vyjížděli od 17:00 ke 28 událostem, uvedl na sociální síti mluvčí krajských hasičů David Martinec. Bouřky zaměstnaly rovněž moravskoslezské hasiče. Celkem evidovali přes 141 událostí spojených s větrem a vodou, sdělil jejich mluvčí Lukáš Popp.

Hned polovina zásahů hasičů ve Zlínském kraji se týkala čerpání vody ze zaplavených sklepů, případně garáží. „Celkem osm událostí bylo spojeno s popadanými stromy. Ve dvou případech to byly ucpané propusti,“ uvedl Martinec. Ve čtyřech případech vyjížděli hasiči k uvolněným střechám, zaměstnali je i podemletý břeh potoka nebo bahno na silnici. „V současné době se situace již uklidnila,“ sdělili před 21:00 na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku udeřila bouřka s extrémním stupněm nebezpečí. Sledujte na radaru, jak postupuje

19 výjezdů evidovali hasiči v kraji na Kroměřížsku. Profesionální a dobrovolné jednotky zasahovaly především ve Zborovicích a okolí. Ve Zlínském kraji nadále platí výstraha meteorologů před silnými bouřkami, a to až do noci z neděle na pondělí.

Moravskoslezský kraj bouřky zasáhly v sobotu odpoledne v 16:00. „Od té doby do 19:30 hasiči zasahovali ve spojitosti s procházející bouřkou celkem u 73 událostí. Většinou se jednalo o popadané a polámané stromy a větve, dále o čerpání vody z garáží a sklepů rodinných domů,“ uvedl Popp. Do nedělní 6. hodiny ranní číslo vystoupalo na 141 událostí.

Nejvíce zásahů měli v sobotu hasiči v okrese Karviná, kde zasahovali na 19 místech. V okrese Opava jich bylo 17 a o dva méně na Novojičínsku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy:
strom počasí bouřka katastrofa sklep garáž přírodní katastrofa okres Kroměříž katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa