V Česku udeřila bouřka s extrémním stupněm nebezpečí. Sledujte na radaru, jak postupuje

Průtrž mračen nad Jimramovem

Česko zasáhly velmi silné bouřky

Na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje udeřila silná bouřka s extrémním stupněm nebezpečí, informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X. Před nebezpečným počasím vydali výstrahu. Silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami hrozí podle meteorologů na většině území Česka během sobotního odpoledne a večera i po celou neděli.

Extrémně silná bouřka se objevila okolo 16. hodiny odpoledne, informují meteorologové. Konkrétně na stanici Kadov mělo napadnout během 30 minut přes 50 milimetrů srážek. Experti nevylučují ani kroupy. V souvislosti s nebezpečným počasím platí pro sobotní večer v zasažené oblasti výstraha.

ČTĚTE TAKÉ: Komáři útočí na Česko, kvůli počasí je jejich aktivita mimořádně vysoká. Kde bude nejhůře?

Další bouřky se také vyskytují například na Javornicku nebo ve Frýdecko-Místecku. Přes Česko postupují dále směrem na východ a severovýchod. Zasáhnou zejména jihovýchodní polovinu České republiky, podle aktuální výstrahy se vyhnou západu a severu Čech a části Středočeského kraje a Praze.

Silné bouřky v Česku zuří již od sobotního rána. Například v okolí města Vítkov v Moravskoslezském kraji napršelo podle informací ČHMÚ za hodinu asi 50 milimetrů srážek. V Havířově a jeho okolí pak dokonce zaplavily ulice.

Záběry bouřky z Jimramova:

Přívalové deště s kroupami hrozí na většině našeho území také v neděli. V noci na pondělí by se však počasí již mělo zklidňovat a bouřky budou přecházet v déšť, který zejména v Čechách může být vydatnější.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Silné bouřky jsou podle meteorologů většinou lokální záležitostí a svými projevy zasáhnou jen omezenou oblast v krátkém čase. „Výstraha pouze ukazuje, kde je největší potenciál a nejpříhodnější podmínky, že se takové bouřky mohou vyskytnout,“ podotkli. Podle nich to tedy neznamená, že tam, kde je v platnosti výstraha, se tento jev vyskytne všude a po celou dobu jejího trvání.

V platnosti je v sobotu také ještě výstraha před vysokými teplotami v části Moravy, mohou tam vystoupat místy nad 31 stupňů. Varování před nebezpečím vzniku požárů pro jižní Moravu ukončí očekávaný déšť v sobotu večer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Tagy:
počasí bouřka radar katastrofa Český hydrometeorologický ústav Česko přírodní katastrofa okres Frýdek-Místek katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa