Rychlík Regiojetu projel na červenou, zjistila inspekce. Šetří se, jestli šlo o lidskou chybu

Tragická srážka vlaků v Pardubicích si vyžádala oběti na životech. Na místě zasahovali policisté, hasiči i záchranáři.

V Pardubicích se srazily vlaky

Osobní expres minul ve středu večer v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak, vyplývá ze zjištění Drážní inspekce. Při následném střetu zemřeli čtyři lidé a 27 skončilo v nemocnicích. Zda se jednalo o technickou závadu, lidskou chybu nebo kombinaci obou faktorů, inspekce vyšetřuje, uvedla na webu.

Závěry vyšetřování tragické nehody není podle mluvčího inspekce Martina Drápala možné předjímat. „Drážní inspekce se totiž rovněž zabývá okolnostmi dané mimořádné události a přispívajícími faktory, proto si její šetření vyžádá několik měsíců,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Pobodání dvou lidí v Chomutově. Policie obvinila podezřelého, hrozí mu 20 let za mřížemi

Ze čtvrtečních zjištění Drážní inspekce vyplývá, že osobní expres minul návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak. Zda šlo o technickou závadu, lidskou chybu, případně kombinaci obou faktorů, inspekce vyšetřuje, uvedla na webu.

"Na místě mimořádné události šetří příčiny a okolnosti jejího vzniku osm inspektorů Drážní inspekce, která zahájila vlastní šetření této mimořádné události," uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Celkové škody inspekce odhadla na více než 110 milionů korun.

Případem se zabývá také policie. Nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Správa železnic pokračuje s odstraňováním následků nehody a připravuje se odklizení poškozených vozů, uvedlo ministerstvo dopravy. Na místo byl povolán nehodový vlak. "Odklízecí práce budou probíhat tak, aby co nejméně ovlivnily provoz na trati," uvedl resort.

Srážka se stala před jedenáctou večerní

Osobní expres dopravce RegioJet jedoucí z Prahy do krajinského Čopu se s protijedoucím nákladním vlakem srazil ve středu ve 22:49 v nedávno otevřené železniční stanici Pardubice centrum. Oba vlaky v důsledku srážky vykolejily. Rychlíkem podle krajských hasičů cestovalo zhruba 380 lidí. V troskách zahynuli čtyři lidé.

Kolem 02:00 hodin hasiči sdělili, že se jim podařilo zjistit totožnost všech cestujících. „Nikdo se nepohřešuje,“ řekli. Na místě zasahují stovky členů integrovaného záchranného systému a dobrovolníků. Hasičský záchranný sbor informoval také o zřízení infolinky spojené s neštěstím – je možné se obracet na číslo 950 570 805.

Pardubický hejtman Martin Netolický ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil těsně po nehodě, že nákladní vlak měl převážet nebezpečné látky. K jejich úniku však nedošlo. „Druhým vlakem byl vlak osobní. První vůz je velmi poničený. Záležitost je mimořádně vážná,“ prohlásil hejtman Netolický. Sám podle svých slov na místo nehody vyrazí až ráno. „Civilista by na místě neměl co dělat,“ vysvětlil.

Fiala i Babiš vyjádřili soustrast

Na místo neštěstí naopak „vzhledem k rozsahu nehody“ zamířili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Rakušan o tom informoval na sociální síti X. Následně z lokality nehody poděkoval členům IZS za profesionální zásah.

Reagoval rovněž premiér Petr Fiala. „Srážka dvou vlaků v Pardubicích je velké neštěstí. Všichni myslíme na oběti a zraněné. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal předseda vlády. Obdobně reagoval i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Myslím na všechny zraněné a vyjadřuji nejhlubší soustrast pozůstalým,“ sdělil.

Tragédie vyvolala mezi lidmi na vlnu solidarity. Lidé na sociálních sítích nabízeli své pokoje i odvoz až do Košic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cyklistku za Cvikovem smetl kamion, střet zabrala kamera. Řidič nedodržel minimální odstup

Tagy: